Παπαζάχος: Σοβαρές πιθανότητες ο χθεσινός να είναι ο κύριος σεισμός – Φυσιολογικοί οι μετασεισμοί- ΒΙΝΤΕΟ

“Μιλάμε για μια μικρή ακολουθία η οποία έχει συμβεί στο δυτικό τμήμα του ρήγματος του σεισμού του 1999. Είναι ένα ρήγμα που “έσπασε” το 1999 και είναι πολύ δύσκολο να προκαλέσει το ίδιο ρήγμα έναν σεισμό μεγέθους παρόμοιο με εκείνον του 1999 και αυτό μας έκανε πιο καθησυχαστικούς. Με λίγα λόγια δεν προλαβαίνει σε μια 20ετία ένα ρήγμα στην Αττική που είναι χαμηλής σεισμικότητας να έχει τέτοια συγκέντρωση ώστε να ξαναδώσει έναν τόσο ισχυρό σεισμό σε τόσο μικρό διάστημα. Αυτό είπαν οι περισσότεροι συνάδελφοι γι’ αυτό και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είναι αυτός ο κύριος σεισμός που έγινε χθες” τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κ. Παπαζάχος.

Σχετικά με τους μετασεισμούς ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι “ένας σεισμός της τάξεως του 5,1 έχει μια μετασεισμική ακολουθία που διαρκεί κάποιες ημέρες και σε ένταση τις πρώτες 48 ώρες. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Στις περιοχές κοντά στο ρήγμα θα γίνονται έντονα αισθητοί κάποιοι μετασεισμοί. Αυτό θα κρατήσει σήμερα και ενδεχομένως αύριο. Κάποιοι μετασεισμοί θα γίνουν και αρκετά αργότερα αισθητοί”.

Υπάρχουν πιο σπάνιες περιπτώσεις που το μέγεθος του μετασεισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί να προσεγγίσει το μέγεθος του κύριου σεισμού γι’ αυτό και προτρέψαμε τους πολίτες αν διαπιστώσει κάποια βλάβη σπίτι του ή έχει κάποια υποψία για το σπίτι του θα πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο του για να ελεγχθεί το σπίτι του.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ