Αντιπρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων: Σε ορισμένα αδικήματα πρέπει να εκτελείται η ποινή και όχι οι εκπτώσεις από νομοθετικές παρεμβάσεις

«Χρειάζονται αλλαγές στους Κώδικες. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι στον Ποινικό Κώδικα έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις που θα πρέπει να διερευνηθεί πως θα ρυθμιστούν. Βασικό σημείο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, είναι να αποκαταστήσουν το ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην γενική και ειδική πρόληψη, στο πως ένα αδίκημα θα τιμωρείται με τον τρόπο που πρέπει ώστε να οδηγεί στον συνετισμό του δράστη και στον παραδειγματικό της κοινωνίας», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Λυμπερόπουλος επισήμανε ότι «δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο έχει τεθεί πλαίσιο ποινής στην ανθρωποκτονία εκ προθέσεως που αντί να είναι ισόβια όπως στον προηγούμενο κώδικα, να έχει πλαίσιο ποινής από κάθειρξη 10 ετών μέχρι ισόβια, δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η λογική αυτής της τροποποίησης. Η υφ’ όρον απόλυση είναι ένα θέμα που θα έπρεπε με πολύ προσοχή να είχε αντιμετωπιστεί. Δεν μπορώ να συμμεριστώ την άποψη για ποιο λόγο κάποια αδικήματα τα οποία εξαιρούνταν παλαιότερα από την υφ’ όρον απόλυση, θα έπρεπε τώρα να μην υπάρχει κανένας λόγος να εξαιρούνται. Και αναφέρομαι στα βαριά αδικήματα όπως στην παράβαση του νόμου των ναρκωτικών, στις διατάξεις για την τρομοκρατία».

«Στο πλαίσιο ανάγκης μίας αυστηρής νομοθεσίας που χρειάζεται για ορισμένα αδικήματα είναι η εκτέλεση μίας ποινής στο σύνολό της, όπως απαγγέλλεται από το δικαστήριο και όχι όπως γνωρίζει εκπτώσεις από περιστασιακές νομοθετικές παρεμβάσεις. Για να φτάσεις στις λιγότερο αυστηρές εκδοχές νομοθέτησης θα πρέπει πρώτα να έχεις μελετήσει τη λειτουργία του ποινικού συστήματος, την απόδοσή του και να έχεις ξεκαθαρίσει εάν οι καταργούμενες διατάξεις είναι μη χρήσιμες ενώ οι υιοθετούμενες είναι περισσότερο», πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ