Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο σχέδιο διατάγματος για αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προέβλεπε την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθώς, σύμφωνα με το ΣτΕ επιχειρήθηκε η αντικατάσταση του σχετικού νόμου για την εν λόγω Ακαδημία με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νόμο.

Ειδικότερα, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη (το σχέδιο διατάγματος συνυπογράφεται και από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου), διαβίβασε στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) εξέδωσε την υπ΄αριθμ. 119/2019 γνωμοδότησή του, με την οποία έκρινε μη νόμιμο το εν λόγω διάταγμα, καθώς:

«Α) Υπογράφεται και από τον υπουργό Παιδείας, χωρίς να προβλέπεται η αρμοδιότητά του αυτή από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και

Β) Επιχειρείται η κατάργηση του συνόλου των ρυθμίσεων του νόμου 4249/2014 για την Αστυνομική Ακαδημία με την εισαγωγή νέων, στις οποίες μάλιστα περιλαμβάνεται και η εξουσιοδότηση για την έκδοση άλλων οργανωτικών της Ακαδημίας Προεδρικών Διαταγμάτων, καθ’ όμοιο τρόπο προς την ισχύουσα και καταργημένη με το σχέδιο διάταξη της παραγράφου 16 του άρθρου 38 του νόμου 4249/2014».

Τέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση, το περιεχόμενο του υπό επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος μπορεί «να αποτελέσει περιεχόμενο μόνον ρυθμίσεως τυπικού νόμου» και κατά συνέπεια το επίμαχο διάταγμα «δεν προτείνεται νομίμως».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ