Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Αγγελής ζητά να βγουν από το αρχείο οι μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου

Της Άννας Κανδύλη

Τα πάνω κάτω φέρνει για ακόμη μια φορά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Με μία νέα, 10σέλιδη αναφορά-ανάκληση , ζητά να βγουν από το αρχείο οι μηνύσεις που είχαν υποβάλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Με τις μηνύσεις τους, τις οποίες είχε αρχειοθετήσει ο ίδιος πριν από ένα χρόνο, οι τρεις πολιτικοί ζητούσαν την ποινική δίωξη της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρών της Χρήστου Ντζούρα-Στέλιου Μανώλη κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις στην έρευνα της Νovartis.

Ο κ. Αγγελής είχε κρίνει μεταξύ άλλων πως οι καταγγελλόμενοι εισαγγελείς ενήργησαν νομοτύπως στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και ότι οι αναφερόμενοι στις μηνύσεις προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν με τους νόμιμους τύπους.Τότε όμως ,όπως φέρεται να υποστηρίζει τώρα ο κ. Αγγελής, δεν είχε διαπιστωθεί η εμπλοκή προσώπων που διετέλεσαν μέλη ή ήταν μέλη της κυβέρνησης όπως έλεγαν οι μηνυτές.

18 λόγοι για την ανάσυρση

Στην αναφορά – παραγγελία του προς τον εισαγγελέα Εφετών , η οποία έρχεται λίγες ώρες πριν καταθέσει ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα για όσα έχει καταγγείλει περί πιέσεων στην διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, ο κ. Αγγελής σημειώνει 18 λόγους για τους οποίους πρέπει οι μηνύσεις να ανασυρθούν από το αρχείο . Και βασικά ότι προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία κατά αυτόν συνιστούν παράνομες ενέργειες των εισαγγελέων διαφθοράς, που αν γνώριζε τότε δεν θα τις είχε αρχειοθετήσει.

Ειδικότερα, δίνει παραγγελία στον εισαγγελέα Εφετών, να διερευνήσει όσα είχε διαπιστώσει όταν επόπτευε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, τα οποία περιλαμβάνονταν στις αναφορές του αλλά δεν είχαν διερευνηθεί.

Ο κ. Αγγελής φέρεται να εστιάζει στα όσα συνέβησαν στο ραντεβού των εισαγγελέων Διαφθοράς με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Βιέννη, όπου ήταν παρών και ο ίδιος ως επόπτης. Εκεί , υποστηρίζει , η κα Τουλουπάκη ανέφερε πως θα έλεγαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι σκόπευαν να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος των πολιτικών προσώπων.

Πιέσεις Τουλουπάκη στην Γενική Επιθεωρήτρια

Ο κ. Αγγελής φέρεται επίσης να αναφέρει ότι σύμφωνα με έγγραφο της επιθεωρήτριας Μαρίας Παπασπύρου η εισαγγελέας Τουλουπάκη προέβη στην άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές , μέλη του μικτού κλιμακίου έλεγχου, για την άμεση υποβολή πορίσματος στην υπόθεση Novartis. Επίσης προέβη(η Τουλουπάκη) στην εκτόξευση «συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου». Αυτό περιλαμβάνεται σε έγγραφο με ημερομηνία 12/12 /18, όταν δηλαδή είχαν ήδη επιστρέψει από τη Βιέννη (5/12) και αυτές οι πιέσεις δείχνουν κατά τον κ. Αγγελή πως ήθελαν να ασκήσουν δίωξη μέχρι τις 20/12, όπως του είχαν πει οι εισαγγελείς στην Βιέννη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, του Άδωνη Γεωργιάδη και του Μάριου Σαλμά.

Εισαγγελικές πηγές: « Παρέκαμψε την ιεραρχία»

Η αναφορά Αγγελή υποβλήθηκε χθες 19 Ιουνίου και πρωτοκολλήθηκε στο αρμόδιο γραφείο της Εισαγγελίας. Εισαγγελικές πηγές ωστόσο ανέφεραν πως δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής σχετικού αιτήματος προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία μπορεί να αποφασίσει για την τύχη των μηνύσεων αυτών.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Αγγελής προχώρησε ο ίδιος στην ανάσυρση τους απευθύνοντας έγγραφο προς τον εισαγγελέα εφετών με συγκεκριμένες παραγγελίες για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων από τους τρείς πολιτικούς.Η ανάκληση όμως από τον κ. Αγγελή, θεωρείται από δικαστικές πηγές, ως παραβίαση της εισαγγελικής ιεραρχίας καθώς έπρεπε να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία μελετά τώρα το όλο θέμα. Αναφέρουν επίσης ότι ζητά να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες οι τρεις πολιτικοί ( Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος) για όσα οι ίδιοι με τις μηνύσεις τους έχουν καταγγείλει, τους οποίους ο ίδιος ωστόσο δεν είχε καλέσει όταν χειριζόταν την υπόθεση.Παράλληλα αναφέρεται στο πρόσωπο του λεγόμενου “Ρασπούτιν” και ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, τα νέα στοιχεία που τώρα επικαλείται για την ανάσυρση των μηνύσεων ήταν σε αυτόν γνωστά από μήνες, καθώς τα είχε συμπεριλάβει στις αναφορές που είχε καταθέσει στις αρχές του έτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ