Κραυγή απόγνωσης από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το clawback: Δεν αντέχουμε πολύ ακόμα, έχουμε φτάσει στα όρια μας

“Καμπανάκι” για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τους κλειστούς προϋπολογισμούς στο χώρο του φαρμάκου έκρουσε μέσω του Realfm 97,8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι «από την αρχή της κρίσης μπήκε στο υπ. Υγείας η λογική των κλειστών προϋπολογισμών, το ποσό που θα ξοδεύω για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις θα είναι συγκεκριμένο χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός στη ζήτηση».

«O κλάδος του φαρμάκου επέστρεψε περίπου 1 δισ. στον ΕΟΠΥΥ, σε μία κατανάλωση των 3,6 δις. Χρειάζεται να γίνεται με ορθολογικό τρόπο ο προσδιορισμός των προϋπολογισμών διότι υπάρχουν ανάγκες που δεν μπορούμε να τις αγνοούμε και να μπουν μέτρα που θα βοηθήσουν τον έλεγχο της ζήτησης, να μην γίνεται κατάχρηση του συστήματος και να παίρνουν κοινωνικές παροχές αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Το κράτος καθορίζει το πόσο θα αποζημιώνει τους ανθρώπους που παρέχουν τις υπηρεσίες, το κράτος έχει κλείσει το συνολικό προϋπολογισμό αλλά δεν έχει βάλει τα αντίστοιχα φρένα των εξετάσεων που γίνονται», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απεργία των διαγνωστικών κέντρων, ο κ. Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι «είναι ένα κομμάτι του παζλ. Το φαινόμενο με τα διαγνωστικά οφείλεται στη δυσχέρεια που δημιουργείται στους ανθρώπους που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες», ενώ δεν απέκλεισε να παρουσιαστεί και και στον δικό τους κλάδο το πρόβλημα καθώς «σήμερα το πρόβλημα έχει σκάσει εκεί, κάποια άλλη μέρα θα σκάσει αλλού αν δεν φροντίσουμε να ελέγξουμε την ζήτηση. Δεν θα συνεχίσει μακριά αυτό το σύστημα, θα έχουμε συνεχώς κρίσεις τέτοιου τύπου. Δεν αντέχουμε πολύ ακόμα, έχουμε φτάσει στα όριά μας. Οι πρώτες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η καθυστέρηση εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα και κάποιες καθιερωμένες θεραπείες σταδιακά να φύγουν από την αγορά».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ