Εκτός του ευρωπαϊκού στόλου πυρόσβεσης η Ελλάδα

Τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών που εγκαινιάζεται σήμερα και σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές ενόψει του καλοκαιριού επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, λίγους μήνες μετά την καταστροφή στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 άτομα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ”Καθημερινή”, η ελληνική κυβέρνηση για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, επέλεξε να μη συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό στόλο rescEU, που αποτελείται από επτά αεροσκάφη από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται προσθήκη επιπλέον υλικού.

Με την επιλογή αυτή, η Ελλάδα παραμένει στο σύστημα εθελοντικής προσφοράς αεροσκαφών σε περίπτωση πυρκαγιών που εναπόκειται στην καλή διάθεση και τις δυνατότητες των άλλων χωρών και χάνει και την ευκαιρία να συμμετάσχει και σε προγράμματα πρόληψης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι τόσο αναγκαία διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές. Ειδικά η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το rescEU καθώς θα τη βοηθήσει στο θέμα της πρόληψης και της προετοιμασίας» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Είναι προς όφελος και της Ελλάδας που είναι χώρα πολύ ευάλωτη σε θέματα φυσικών καταστροφών, να συμμετάσχει στη μεταβατική περίοδο, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις κοινές μας ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης τονίζοντας ότι έθετε συνεχώς το θέμα στις επαφές που είχε με Έλληνες αξιωματούχους, ακόμη και στη συνάντηση με τον ΠτΔ.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να πιέσει ένα κράτος – μέλος να συμμετάσχει, καθώς αυτό αποτελεί εθνική απόφαση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ