Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ για δασικές εκτάσεις – Στον αέρα 2 εκατ. στρέμματα – Κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις

Νέα βόμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την εξαγορά δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν παράνομα και καλλιεργούνται. Πρόκειται για περισσότερα από 2.000.000 στρέμματα, τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται πλέον στον… αέρα, καθώς το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι σχετικές διατάξεις των νόμων του 2014 και του 2017 προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος. Η απόφαση αυτή έρχεται έναν μήνα έπειτα από εκείνη της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες, βάζοντας “φρένο” στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων.

Η τελική ετυμηγορία για την εξαγορά παράνομα εκχερσωμένων εκτάσεων παραπέμπεται στην Ολομέλεια του δικαστηρίου, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού η απόφαση αυτή επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες στο έργο του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών. Αμφισβητούνται χιλιάδες δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο και ενστάσεις κατά των δασικών χαρτών για παράνομα εκχρεσωμένες εκτάσεις, οι οποίες εξαγοράστηκαν βάσει των νομοθετικών εργαλείων που έδωσε στους ιδιοκτήτες η κυβέρνηση.

Πέρα από αυτό ανοίγει θέμα διακοπής κοινοτικών ενισχύσεων για καλλιέργειες σε εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί παράνομα και καλλιεργούνται.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι έως σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 260.000 αιτήσεις για την εξαγορά 2.000.000 στρεμμάτων εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων. Ερωτήματα τίθενται επίσης για το τι θα γίνει με τα χρήματα που κατέβαλαν για όλες αυτές τις αιτήσεις οι πολίτες ως αντίτιμο για την εξαγορά των εκτάσεων.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ