Εισαγγελική παρέμβαση για την ιατρική φροντίδα σε καρκινοπαθείς κρατουμένους στον Κορυδαλλό

Της Άννας Κανδύλη

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου για δύο καρκινοπαθείς κρατούμενους, οι οποίοι αν και η κατάσταση της υγεία τους επιδεινωνόταν εξακολουθούσαν να κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και με τα αιτήματά τους για αποφυλάκιση να απορρίπτονται. Ο ένας μάλιστα απεβίωσε πριν λίγες ημέρες.

Η κ. Δημητρίου ζήτησε τους φακέλους των δύο κρατουμένων από το διευθυντή του νοσοκομείου των φυλακών προκειμένου να διερευνηθεί εάν έτυχαν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας. Με σχετική παραγγελία της, ζητεί να «εμφαίνονται» οι ασθένειες στον ιατρικό φάκελο τους αλλά και να επισυναφθούν οι αιτήσεις τους για υφ’ όρον απόλυση που κατέθεσαν.

Παράλληλα η Εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες τόσο του εισαγγελέα όσο και των δικαστών του Δικαστικού Συμβουλίου που απέρριψαν το αίτημα για υφ’ όρον απόλυση του εν ζωή 91 ετών καρκινοπαθούς κρατουμένου ο οποίος αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς του, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί. Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως που υιοθέτησε και το Συμβούλιο, ο ασθενής «δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα»…Συνεπώς δεν μπορεί να να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί.

Μετά τη δημοσιοποίηση πάντως του θέματος, ο 91χρονος ,που πάσχει από κακοήθες νεόπλασμα (εμφανίζει προχωρημένη εξελισσόμενη διαβρωτική επεξεργασία του κάτω χείλους με συμμετοχή της κάτω γνάθου), μεταφέρθηκε, στο Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ