Με άλογα η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Σελεύκεια – BINTEO – ΦΩΤΟ

Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια πλήθος κόσμου παρεβρέθηκε στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στη Νέα Σελεύκεια. Τον Εσπερινό τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης,Ο Δήμαρχος Ηγουμενιτσας κ. Ιωάννης Λώλος, καθώς επίσης και της υπόλοιπης πολίτικης ηγεσίας του τόπου.

Μετά τον εσπερινό, οι καμπάνες της εκκλησίας,χτύπησαν χαρμόσυνα. Έξω από το ναό οι καβαλάρηδες, κρατούν πάνω στα άλογα, εικόνες του Αη Γιώργη και της Αναστάσεως. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί με αναμμένα κεριά τους ακολουθούν, στην ιερή περιφορά. «Οι καβαλάρηδες του ‘Αη-Γιώργη», έθιμο που έφεραν από την πατρίδα τους πριν από 95 χρόνια οι πρόσφυγες Μικρασιάτες από το Ανεμούριο, αναβιώνει κάθε χρόνο στο χωριό, την παραμονή της εορτής του Αγίου.

Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους πολλές εικόνες του ‘Αη Γιώργη που ήταν ο προστάτης της χαμένης τους πατρίδας. Στη θέση όπου σήμερα στέκεται ο ιερός Ναός, υπήρχαν δύο προσφυγικά σπίτια, όπου έζησαν «ξεκληρισμένες» οικογένειες, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι . , οι οποίες αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε εκκλησία. Σε ειδική προθήκη μέσα στον ναό τοποθετήθηκαν και οι εικόνες από τη Μικρά Ασία. Όμως, όταν το 1979 έγινε ένας ισχυρός σεισμός στην περιοχή από ένα κερί άρπαξαν φωτιά και καταστράφηκαν οι περισσότερες.

Ο ιερός Ναό του Αη Γιώργη για τους πρόσφυγες έχει ισχυρό συμβολισμό. Εκεί θα γονατίσουν και θα προσευχηθούν. Εκεί μπροστά στις εικόνες θα ζητήσουν τη χάρη του Αγίου για τα προβλήματα τους. Ο μεγάλος πολυέλαιος είναι το δώρο μιας γυναίκας τουρκικής καταγωγής, η οποία το 1991 επί ένα μήνα προσευχόταν μέσα στο ναό για να τεκνοποιήσει. Όταν αυτό πραγματοποιήθηκε, επέστρεψε και έδωσε στην εκκλησιαστική επιτροπή 500 μάρκα για να αγοραστεί ένας πολυέλαιος ως ευχαριστία στον ‘Αη Γιώργη που έδωσε «φως στη ζωή της».

Δείτε τις παρακάτω εικόνες και το βίντεο:

Πηγή: thesprotia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ