Μάζης στον Realfm 97,8: Πιστεύω ότι πάμε σε μία νέα χειρότερη φάση θρησκευτικής τρομοκρατίας

“Διαβάζοντας μία τελευταία έκθεση της Interpol παρατηρούμε μία ακολουθία γεγονότων που έχουν σαν αντικείμενο πυρπολήσεις και πλήγματα σε χριστιανικούς ναούς”, είπε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής και Πρόεδρος των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Έχουμε δηλαδή στη Γαλλία από το 2016 μέχρι σήμερα 1.068 εκκλησίες οι οποίες επλήγησαν, το 2018 μόνο έχουμε περίπου στους 800 ναούς, ένα μήνα πριν από τη Notre-Dame στις 17 Μαρτίου είχαμε την ανάφλεξη του Ναού του Αγίου Σουλπικίου, μετά από λίγο έρχεται η υπόθεση της Σρι Λάνκα με 250 νεκρούς, μεγάλη τραγωδία, και μάλιστα την ημέρα του Πάσχα… Δεν μπορούμε επιπόλαια να αποδώσουμε ευθύνες, αν αυτές οι ευθύνες δεν διεκδικηθούν. Οι ενδείξεις είναι πολλές και ισχυρές” σημείωσε ο Καθηγητής και Πρόεδρος των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ.

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι πάμε σε μία νέα χειρότερη φάση θρησκευτικής τρομοκρατίας ο κ. Μάζης απάντησε: “Ναι, δυστυχώς το πιστεύω. Βάζω ένα μεγάλο ερωτηματικό, ποιος ωφελείται από αυτή την υπόθεση και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών; Ωφελείται προφανώς εκείνο το κομμάτι το πολιτικό, το οποίο στηρίζεται στον ανέλεγκτο επιστημονικά πόλεμο τον θρησκευτικό, τον οποίο καλλιεργεί, ούτως ώστε να έχει κέρδη πολιτικά. Μου βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι δεν μπορώ πραγματικά να εξηγήσω μερικά πράγματα τα οποία όμως θέλουν μελέτη και δεν είναι για συζήτηση στον αέρα. Είναι γεγονός ότι φοβούμαι ότι η ένταση αυτή θα συνεχιστεί με συγκεκριμένους στόχους και φοβούμαι ότι θα βρεθούν και από την άλλη πλευρά κάποιοι ακροδεξιοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ρίχνουν λάδι σε αυτή την άσχημη φωτιά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό εξυπηρετεί κάποιους”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ