Σούρας στον Realfm 97,8: Ο κόσμος δεν έχει ενημέρωση για το bullying – Δεν έχει καμία προστασία από ειδικούς

Για τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το bullying στη χώρα μας, μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο ψυχίατρος και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan, Δημήτρης Σούρας., με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία κατά του bullying «Μάθε! Μίλα! Ζήσε!».

Όπως επισήμανε ο κ. Σούρας, «ο κόσμος είναι ανενημέρωτος και δεν έχει καμία προστασία από ειδικούς, δεν υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευμένοι. Ο κόσμος πολλές φορές συγχέει το bullying με την κοροϊδία και δυστυχώς, στην Ελλάδα όταν μιλάμε για bullying εννοούμε την απόλυτη βία. Στις 41 ευρωπαϊκές χώρες κατέχουμε την τέταρτη θέση».

«Έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις το πρόβλημα. Πλέον, το bullying έχει επεκταθεί μέσα στην ελληνική οικογένεια και υπάρχει το εργασιακό bullying, το οποίο κανείς δεν το αναφέρει. Υπάρχει ένα καινούριο είδος, το mobbing, όπου φτάσαμε το αφεντικό να βάζει κάποιον να κάνει bullying σε άλλον προκειμένου να αποχωρήσει από τη δουλειά χωρίς αποζημίωση», εκτίμησε ο κ. Σούρας, τονίζοντας ότι «άκουσα παιδιά που σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο γιατί τα ”τσακίζανε” καθημερινά στο ξύλο, παιδιά που είχαν ψυχολογικά προβλήματα κλείστηκαν στο σπίτι, είδα 10χρονο παιδί να απειλεί τη ζωή του σε καθημερινή βάση χωρίς να πηγαίνει ποτέ σχολείο λόγω bullying,είδα παιδί εθισμένο για 14 ώρες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και με προβλήματα στα μάτια. Δεν υπήρξε ένας από υπουργείο που να με καλέσει και να μου πει αφού έχεις πείρα σε αυτό το θέμα γιατί δεν έρχεσαι να εκπαιδεύσουμε μερικά άτομα, να μπορέσουμε να μπούμε στα σχολεία και να βοηθήσουμε τα παιδιά».

Τέλος, ερωτηθείς για το πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους, ο κ. Σούρας υποστήριξε ότι «το παιδί δεν μιλάει και δεν εκφράζεται γιατί φοβάται, ντρέπεται, νιώθει ενοχές, το παιδί απομονώνεται. Από τη στιγμή που ο γονιός δει την αλλαγή, πρέπει να κατοχυρώσει το παιδί, να καταλάβει το παιδί ότι έχει συμμάχους και ανθρώπους δίπλα του που μπορούν να τον βοηθήσουν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ