• Έκρυθμη ξανά η κατάσταση στο προσφυγικό: Άγρια επεισόδια στα Διαβατά – Μετανάστες κατέλαβαν τον Σταθμό Λαρίσης - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

  1:17 μμ, Παρασκευή 05 Απρ 2019 1:17 μμ, Παρασκευή 05 Απρ 2019

  Νέο σκηνικό έντασης επικρατεί στα Διαβατά. Πρόσφυγες μάζεψαν τα πράγματα τους και επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φύγουν από το σημείο με κατεύθυνση την Ειδομένη.

  Στην “έφοδο” των προσφύγων τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

  Στη συνέχεια οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση και έβαλαν φωτιές σε ξερά χόρτα. Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική. Πρόσφυγες από τη δομή των Διαβατών με τσάντες στους ώμους βγήκαν έξω από την πύλη και ενώθηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος.

  Δείτε βίντεο από τα επεισόδια:

  Λίγο νωρίτερα γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά τους, έφυγαν από τις σκηνές τους και πήγαν στο σημείο που βρίσκονταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Για περίπου 20 λεπτά, οι μετανάστες προσπαθούσαν να διασπάσουν τον κλοιό χωρίς αποτέλεσμα.

  Συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 άτομα έξω από το κέντρο φιλοξενίας της περιοχής και ζήτησαν να τους επιτραπεί η έξοδος από το σημείο. Συντονιστές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να πείσουν τους μετανάστες να επιστρέψουν στις δομές που φιλοξενούνταν.

  Την ίδια ώρα ο Σταθμός Λαρίσης παραμένει κλειστός λόγω κατάληψης των γραμμών από μετανάστες. Όπως ενημερώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν εκτελούνται δρομολόγια.

  Οι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Σταθμό Λαρίσης από το πρωί και απαιτούν να φύγουν από την Ελλάδα, μετά τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ότι θα ανοίξουν τα βόρεια σύνορα της χώρας και θα καταφέρουν να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Και τα δύο περιστατικά σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα, οφείλονται στο ότι οι μετανάστες, έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης, ψεύτικης είδησης που “ανέβηκε” σε κοινωνικά δίκτυα, ότι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα.

  Ο κ.Βίτσας ανέφερε:

  «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατά 99% -γιατί υπάρχουν και οι "πονηροί"- έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης. Ποιος μοιράζει αυτή την παραπληροφόρηση; Κατά κύριο λόγο τη μοιράζουν διακινητές, οι οποίοι λένε για κάποιο λόγο, που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Εμείς», πρόσθεσε, «κάνουμε μια κοινή έκκληση, ο καθένας από τη δική του τη μεριά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία έχει εκδώσει ανακοίνωση σε έξι γλώσσες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, άλλες οργανώσεις διεθνείς, ότι όλα αυτά που ξέρουν είναι ψέματα και η κανονική πληροφόρηση είναι από τις ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Και πρέπει να πειστούν να επιστρέψουν στους ικανοποιητικούς έως πολύ καλούς χώρους, στους οποίους τους φιλοξενεί το ελληνικό κράτος». Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις» και κάλεσε όλους όσοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κέντρο των Διαβατών, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες με παιδιά, «να μην βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

  Όπως είπε ο κ. Βίτσας έχει δημιουργηθεί ένα info point, ένα σημείο πληροφόρησης στα Διαβατά, όπου μπορούν οι πρόσφυγες να παίρνουν πληροφορίες και μπορούν να βοηθηθούν να επιστρέψουν εκεί όπου φιλοξενούνται. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «ως πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κάνει αίτηση ασύλου, δηλαδή ζητούν διεθνή προστασία, βεβαίως έχουν τα δικαιώματά τους, τα οποία υπερασπιζόμαστε ως κόρη οφθαλμού αλλά έχουν και κάποιες υποχρεώσεις. Και μία από τις βασικές υποχρεώσεις, που βγαίνει και από τη Συνθήκη της Γενεύης και από διεθνείς συνθήκες είναι ότι πρέπει να σέβονται τους νόμους του κράτους, που με πολύ κόπο αλλά με μεγάλη και ανοιχτή καρδιά τους φιλοξενεί».

  Ο υπουργός εκτίμησε ότι «με τη μέγιστη βοήθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, που αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με εξαιρετική ψυχραιμία, αλλά και με την κοινή δράση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ, το αργότερο μέχρι το βράδυ, το πολύ αύριο το πρωί, θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση». Διευκρίνισε, δε, ότι «αν αποφασίσουν να γυρίσουν, επειδή καταλαβαίνουμε ότι ξόδεψαν κάποια λεφτά απ' αυτά τα λίγα που έχουν, έχουμε εμείς τρόπους, μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να επιστρέψουν από εκεί που έφυγαν. Βεβαίως υπάρχουν δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν αυτοί που μένουν στην Αθήνα κατά κύριο λόγο, άλλοι που μένουν στην Εύβοια. Ξέρουμε τη σύνθεση. Δεν είναι από τη Βόρεια Ελλάδα όλοι αυτοί. Ξέρουμε και τον προγραμματισμό αυτών που μιλάνε στα social media».

  Πηγές: ΑΜΠΕ, ΣΚΑΙ, grtimes.gr, ΕΡΤ, voria.gr, seleo.gr.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα