“Στρατολόγηση” νέων καταγγέλλει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας – Τι λένε στον Realfm

Την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας κατέγραψε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπως επισήμανε μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη.

Η κ. Σταυρινάκη τόνισε ότι «όλο και περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας έρχονται στη δημοσιότητα. Κυρίως έρχονται αυτά που έχουν στοιχεία οργάνωσης είτε είναι από οργανωμένες ομάδες, ενώ μας διαφεύγουν τα καθημερινά περιστατικά, ήπιας μορφής, που μπορεί να λαμβάνουν χώρα π.χ μέσα σε λεωφορεία τα οποία είναι εξίσου σημαντικά γιατί δείχνουν το κλίμα».

«Από το 2011 που ξεκινήσαμε να καταγράφουμε περιστατικά με βάση τη μαρτυρία του θύματος, έχουμε καταγράψει περισσότερα από 1000 περιστατικά βίας από ομάδες κρούσης. Βλέπουμε όμως διαχρονικά ότι η τάση αυτή δεν εξαλείφθηκε ποτέ. Προφανώς, ενόψει των εκλογών, οι ομάδες αυτές προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους στις ομάδες τους. Βλέπουμε ομάδες οι οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτών των επιθέσεων επισήμως και με το όνομά τους. Οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες δέχονται πολύ συχνά επιθέσεις», πρόσθεσε.

Μάλιστα, η Σταυρινάκη υποστήριξε ότι «μπορεί να έχει αυξηθεί η ξενοφοβική ρητορική στα νησιά αλλά ευτυχώς οι τοπικές κοινωνίες των νησιών δεν έχουν ενδώσει στη βία».

Παράλληλα, η βοηθός Συντονίστρια του δικτύου σημείωσε ότι «δυστυχώς, η περίοδος της ατιμωρησίας, ο 1113 άφησε την κουλτούρα βίας στις γειτονιές και το βλέπουμε καθώς υπάρχουν ομαδικές επιθέσεις με στοιχεία οργάνωσης, οι οποίοι π.χ ξέρουν από που περνούν οι μετανάστες και τους περιμένουν περισσότεροι και προβαίνουν σε ακραία βία και ξαφνικά από δύο γίνονται 15 οι δράστες, αυτό δείχνει μία ετοιμότητα και μία οργάνωση. Δρουν οργανωμένα γιατί κάποιος δίνει το πρόσταγμα για την αρχή και το τέλος της επίθεσης».

Τέλος, αναφερόμενη στην περίπτωση της Κόνιτσας, η κ. Σταυρινάκη υπογράμμισε ότι «ο δράστης που έχει ταυτοποιηθεί είναι 30 ετών με παιδιά 17 ετών. Αυτό που διαχρονικά μας απασχολεί είναι ότι προσελκύονται άνθρωποι νεαρής ηλικίας και στην ουσία ”στρατολογούνται”. Αυτό είναι κάτι ανησυχητικό και πρέπει να μας απασχολήσει όλους γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο οργανωμένες ομάδες με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ