Με τον Μέγα Σταυρό της Γερμανίας παρασημοφορήθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης – ΦΩΤΟ

Με το παράσημο του Μέγα Σταυρού της Αξίας του Τάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας βραβεύτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Η επίδοση των τιμητικών παρασήμων έγινε από τον πρέσβη της Γερμανίας, Γενς Πλότνερ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Η βράβευση έγινε παρουσία του γενικού προξένου, Βάλτερ Στέκελ, με τον κ. Μπουτάρη να δηλώνει πως είναι “μεγάλη τιμή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για μένα προσωπικά. Η σημερινή βράβευση αποτελεί απόδειξη της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε οι σχέσεις των δυο χωρών πέρασαν τα τελευταία χρόνια από σαράντα κύματα”.

Πρόσθεσε, πως από την αρχή που έγινε δήμαρχος ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση, τόσο με αρχές του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα, όσο και με αρκετούς Γερμανούς δημάρχους. “Κοιτώντας προς τα πίσω μπορώ να πω ότι πολλές από τις σχέσεις αυτές δεν έμειναν μόνο σε αυστηρά επαγγελματικό επίπεδο, αλλά εξελίχθηκαν σε φιλικές. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι παρά τις αγαθές προθέσεις τα πράγματα στην αρχή δεν ήταν εύκολα λόγω της κρίσης. Μιας κρίσης που μέσω του λαϊκισμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης έφερνε στην επιφάνεια τα χειρότερα στερεότυπα των λαών μας. Έτσι οι Γερμανοί έγιναν ξανά αυταρχικοί και κακοί και οι Έλληνες τεμπέληδες και άξιοι της μοίρας τους. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία ήταν δύσκολο όχι μόνο να συνεργαστείς, αλλά απλά και μόνο να επικοινωνείς με τις γερμανικές αρχές”.

Ο κ. Μπουτάρης, αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τις γερμανικές αρχές, για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. “Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ως πρόεδρος του ιδρύματος αυτού να ανταποκριθώ στα καινούργια μου καθήκοντα. Σίγουρα αυτά αφορούν τις θεμιτές προσδοκίες των εμπλεκόμενων μερών. Αφορούν όμως πρωτίστως στην αποκατάσταση της πολύ σημαντικής διαχρονικά συμβολής της Εβραϊκής κοινότητας στην ιστορία της πόλης. Αφορούν τέλος στην προσπάθεια συμφιλίωσης της Θεσσαλονίκης, τόσο με μέρος του σκοτεινού παρελθόντος της, όσο και με ευκαιρίες του φωτεινού μέλλοντός της”, είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο πρέσβης της Γερμανίας από την πλευρά του μίλησε για την πολύπλευρη και πολυσύνθετη προσωπικότητα του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη. “Η Θεσσαλονίκη κατά τη δημαρχία του αναδείχθηκε ως νέα και κοσμοπολίτικη πόλη και δεν ήταν τυχαίο αυτό. Έχει το χάρισμα να βλέπει τα πράγματα και από την απέναντι σκοπιά. Κι αυτό το χάρισμα είναι πολύτιμο στις εποχές που ζούμε”, είπε.

Ο κ. Πλότνερ, συμπλήρωσε, ότι ο κ.Μπουταρης βλέπει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες χωρίς δυσαρέσκεια, αλλά εστιάζει στη συνεργασία και εργάστηκε χωρίς προκαταλήψεις για την ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Thestival

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ