Κούγιας: Κανείς δεν θα πάει στη φυλακή για την τραγωδία στο Μάτι – ΒΙΝΤΕΟ

Το σκεπτικό των δικαστικών λειτουργών καθώς και τις νομικές επιπτώσεις της εισαγγελικής διάταξης, σχετικά με τις διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εξήγησε μιλώντας στο STAR, ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας.

Σε μία ανάλυση των γεγονότων και των πιθανών ποινών που θα μπορούσαν να επιβληθούν, ο ποινικολόγος συμπεραίνει ότι ορθά οι δικαστικοί λειτουργοί άσκησαν τις συγκεκριμένες διώξεις, δίνοντας τους μάλιστα συγχαρητήρια, επειδή όπως λέει, δεν παρασύρθηκαν από το κοινό αίσθημα.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλου είδους δίωξη. Στις περιπτώσεις της κατάρρευσης των κτιρίων της Rickomex, της Faran, του Φουρλή με τον σεισμό του 1999, με περισσότερους από 100 νεκρούς. Τότε ήταν υπουργός ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος και έκανε μια ενέργεια που οδήγησε σε λανθασμένες εντυπώσεις.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν τότε ήταν όλες κακουργηματικές, που επέφεραν ποινές ισοβίου καθείρξεως. Οι οικογένειες των θυμάτων είχαν υπερβολικές απαιτήσεις και όταν τελικά η δικαιοσύνη απεφάνθη ότι ήταν ανθρωποκτονίες εξ’ αμελείας, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι η δικαιοσύνη τους αδίκησε.

Τώρα, οι εισαγγελείς έκαναν το καθήκον τους, γιατί κανείς από τους διωκόμενους δεν είχε πρόθεση να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και οι διώξεις αφορούν πλημμέλημα και όχι κακούργημα.

Επειδή λοιπόν τα αδικήματα είναι πλημμελήματα, κανείς από αυτούς δεν θα πάει φυλακή. Θα υπάρξουν τιμωρίες, αλλά όχι φυλάκιση.

Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι που έχασαν δικούς τους ή τα σπίτια τους, έχουν απέναντί τους το ίδιο το κράτος και κατ’ επέκταση μπορούν να διεκδικήσουν κολοσσιαίες αποζημιώσεις, κάτι που δε θα μπορούσε να γίνει αν στρέφονταν κατά συγκεκριμένων προσώπων».

Δείτε το βίντεο από το STAR:

σχολίασε κι εσύ