Στο εδώλιο 45χρονος Ροδίτης για υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω θα λογοδοτήσει 45χρονος Ροδίτης, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο παγκόσμιας διαδικτυακής επιχείρησης και μετά από πολύμηνη έρευνα, κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία μέσω του διαδικτύου.

Η σύλληψη του 45χρονου είχε γίνει από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 και η δίκη του προσδιορίστηκε να γίνει στις 18 Μαρτίου από το αρμόδιο δικαστήριο στην Κω.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση και διεξήγαγε στοχευμένες πολύμηνες έρευνες σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P, για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή δύο ημεδαπών, ηλικίας τότε 41 και 44 ετών στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά αντίστοιχα, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παραβίαση των διατάξεων περί πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, διεξήχθη πολύμηνη έρευνα και ενδελεχής ψηφιακή ανάλυση σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P, για κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν ηλεκτρονικά ίχνη χρηστών του διαδικτύου εντός της ελληνικής επικράτειας, που κατείχαν και διέθεταν πλήθος αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (οπτικοακουστικό υλικό – video).

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και άμεσα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης.

Από την ανάλυση των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών προέκυψε ταυτοποίηση με δύο (2) συνδέσεις διαδικτύου, που αντιστοιχούσαν στους δύο (2) ημεδαπούς συλληφθέντες.

Ακολούθως, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβησαν ταυτόχρονα στις 24-09-2015, στα σπίτια των εμπλεκομένων στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά και διεξήγαγαν νομότυπες έρευνες. Από τον επιτόπιο έλεγχο, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή και των δύο δραστών, ενώ στα ηλεκτρονικά μέσα που κατείχαν βρέθηκαν εκατοντάδες αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια και ειδικότερα, δύο (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops) και ένας (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι δύο (2) συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

Αρνείται τις κατηγορίες

Συγκεκριμένα ο 45χρονος Ροδίτης κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια με τη μορφή της προμήθειας κατ’ εξακολούθηση και της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Για αυτές τις κατηγορίες, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του και συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Αναστάσιο Διάκο πέρασε την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αρνούμενος τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος ισχυρίστηκε πως τα όσα βρήκαν οι αστυνομικοί στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του προορίζονταν αποκλειστικά και μόνο για δική του χρήση και πως επρόκειτο για αποσπασματικά βίντεο μικρής διάρκειας μεταξύ πολλών μικρών βίντεο με απλό πορνογραφικό περιεχόμενο τα οποία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως σε κάποιες ιστοσελίδες ανάμεσα σε αυτά που κατέβασε υπήρχαν και βίντεο που περιείχαν νεαρά άτομα απροσδιόριστης ηλικίας και πως όταν διαπίστωσε ότι τα αποσπάσματα αφορούσαν νεαρά άτομα, απλώς τα έκλεισε και δεν τα ξαναείδε. Ο ίδιος αρνείται ότι ουδέποτε έστειλε ή μοιράστηκε με άλλα άτομα τέτοιο υλικό και ζήτησε να επισπευσθεί η εξέταση του σκληρού δίσκου που έχει κατασχεθεί αλλά και να του χορηγηθεί αντίγραφο του περιεχομένου του δίσκου του για τεχνική πραγματογνωμοσύνη από μέρους του.

Ο 45χρονος επεσήμανε επίσης πως το μόνο αδίκημα που έχει διαπράξει είναι αυτό της λήψης των συγκεκριμένων κομματιών, κάτι που και πάλι δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται αφού – όπως είπε- στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή ειδοποίηση για το περιεχόμενο αυτών των εικόνων, και θεώρησε έτσι ότι η απλή προσωρινή αποθήκευση στον υπολογιστή δεν αποτελεί παράνομη πράξη. Επανέλαβε επίσης ότι τις εικόνες τις είδε μόνο μία φορά από περιέργεια και τόνισε ότι ουδέποτε πλήρωσε για αυτές.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 45χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές, ενώ παράλληλα προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο με βούλευμα που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2015 αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο 45χρονος με τους όρους εγγυοδοσίας 5.000 ευρώ, εμφάνισης κάθε 1η και 16η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.Πηγή: rodiaki.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ