Περισσότερες από 70 προσαγωγές στην έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη των ”τζιχαντιστών”

Έφοδο πραγματοποίησε την Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ σε κτίριο της οδού Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια και το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2015. Την είχαν πει κατάληψη των «τζιχαντιστών», κατάληψη από ακραίους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους. Τίποτα από αυτά δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Οι… ένοικοι είχαν έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση και συμπλοκές -όπως επισήμαιναν αστυνομικές πηγές- με άλλες καταλήψεις, όπως το Κ-ΒΟΞ και αντιεξουσιαστές της περιοχής των Εξαρχείων, κάποιοι από τους οποίους… διαμαρτύρονταν για τη στάση των συγκεκριμένων «σκληρών» καταληψιών, που προέβαιναν σε παράνομες ενέργειες. Το κτίριο, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη, είχε καταληφθεί το 2012, «ανακαταλήφθηκε» από την Αστυνομία το 2015 και «επανακαταλήφθηκε» λίγους μήνες αργότερα.

Στις 12 Ιουνίου 2018, τριάντα μέλη γνωστής αντιεξουσιαστικής κίνησης είχαν εισβάλει στην κατάληψη της Αραχώβης και είχαν απομακρύνει τους «ενοίκους», καθώς, όπως έγραφαν σε κείμενό τους, οι καταληψίες πωλούσαν ναρκωτικά στην πλατεία Εξαρχείων, λήστευαν περαστικούς, παρενοχλούσαν γυναίκες και έκλεβαν αυτοκίνητα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης που εξελίχθηκε στο πλαίσιο εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, το συγκεκριμένο κτίριο, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε μετατραπεί σε «σούπερ μάρκετ» διακίνησης χασίς και ορμητήριο κακοποιών που προέβαιναν σε ληστείες του δρόμου με μαχαίρια και κατσαβίδια, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, στο Μουσείο, στο Μοναστηράκι, στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν γίνει πάνω από 70 προσαγωγές, οι 54 εκ των οποίων από το υπό κατάληψη κτίριο. Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες είναι από την Αλγερία και το Μαρόκο.

Στην κατάληψη της Αραχώβης βρέθηκαν πάνω από 20 σακουλάκια δόσεων χασίς, όπως και πολλές ίδιες πλαστικές συσκευασίες, δύο σακ βουαγιάζ με λαθραία τσιγάρα, διαρρηκτικά εργαλεία, μαχαίρια και πτυσσόμενα στιλέτα. Εν τω μεταξύ, σε διαμέρισμα της οδού Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια βρέθηκε πλήθος ταυτοτήτων, πολλές από τις οποίες πλαστές, κάρτες τραπεζών, πιστωτικές, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πορτοφόλια, κινητά και ρολόγια.

Αυτή τη στιγμή η «χαρτογραφημένη» λίστα των καταλήψεων, όπως την έχουν αποτυπώσει ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, περιλαμβάνει 46 κτίρια, εκ των οποίων τα 25 δημόσια, 16 ιδιωτικά, ένα στο Δημόσιο και ιδιώτες, ενώ για 4 είναι άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ενα από αυτά είναι το τριώροφο κτίριο της οδού Αραχώβης 44, το οποίο το καλοκαίρι του 2018 αποτέλεσε στόχο των ίδιων των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι επενέβησαν στο εσωτερικό του και απομάκρυναν τους καταληψίες, οι οποίοι, όπως έγραφαν σε κείμενό τους στο Διαδίκτυο, πωλούσαν ναρκωτικά, λήστευαν, έκλεβαν και παρενοχλούσαν πολίτες. Εγραφαν, ακόμα, ότι μέσα στο κτίριο είχαν βρει βαλίτσες με κλεμμένα κινητά, γυαλιά ηλίου και ηχοσυστήματα αυτοκινήτων, όπως επίσης λαθραία τσιγάρα και σακούλες με ναρκωτικά.

Η εκκένωση του ακινήτου προκάλεσε την αντίδραση αντίπαλης ομάδας αναρχικών, που την ίδια μέρα ανακατέλαβαν το κτίριο και ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με τους αντιεξουσιαστές που νωρίτερα είχαν απομακρύνει τους μετανάστες. Η κόντρα συνεχίστηκε και δέκα μέρες αργότερα, το βράδυ της 22ας Ιουνίου, όταν περίπου 100 αναρχικοί απέκλεισαν το στέκι των μελών της αποκαλούμενης αναρχικής «security team», ως απάντηση σε όσα είχαν προηγηθεί.

Στελέχη ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας υποστήριζαν πως πίσω από την αντιπαράθεση των δύο αντίπαλων αναρχικών μπλοκ κρύβονταν οικονομικά συμφέροντα, που συνδέονταν με τη διαχείριση των μεταναστών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, διακίνηση πλαστών εγγράφων, διακίνηση ναρκωτικών, ακόμη και «προστασία» σε καφετέριες και μπαρ των Εξαρχείων. Η κάθε ομάδα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ήθελε τον έλεγχο της κατάληψης, εγκαθιστώντας σε αυτήν «δικούς» της μετανάστες.

Σε αστυνομικά έγγραφα πληροφοριών αναφερόταν πως ομάδες αναρχικών λαμβάνουν χρήματα από αλλοδαπούς προκειμένου να τους δίνουν το «ελεύθερο» διακίνησης τσιγάρων και ναρκωτικών, όπως επίσης να συμμετέχουν σε «καθ’ υπόδειξη» επιθέσεις κατά αστυνομικών και να συνδράμουν σε επεισόδια στο κέντρο της πόλης.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. απέδιδαν αρχηγικό ρόλο στη διαχείριση της κατάληψης Αραχώβης, όπως και αρκετών ακόμα στην περιοχή των Εξαρχείων, σε έναν Σύρο με χαρακτηριστικό ψευδώνυμο, ο οποίος ζει πάνω από 15 χρόνια στην Ελλάδα. Ο 50χρονος διατηρεί επαφές με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τις οποίες αντλεί χρηματοδότηση, και την άνοιξη του 2017 είχε κατηγορηθεί ότι μαζί με έναν Ελληνα συνεργό του είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα παράνομο μουσουλμανικό νεκροταφείο, στην περιοχή Ασκρη Βοιωτίας. Για το λόγο αυτόν μετέφεραν με ιδιωτικό βανάκι πτώματα από την Αθήνα, τα οποία έθαψαν σε ερημική περιοχή κοντά στην Αλίαρτο.

Στην έρευνα της υπόθεσης είχαν εμπλακεί, εκτός από την τοπική Αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εις βάρος των συλληφθέντων είχε σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού.Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ