Σαρώνει η γρίπη Η1Ν1 – Άφαντα τα εµβόλια στα φαρμακεία

Εντείνεται η ανησυχία του ελληνικού πληθυσμού αλλά και των υγειονομικών Αρχών εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των θανάτων από τον θανατηφόρο ιό της γρίπης. Ο ιός συνεχίζει να «επελαύνει» και να στερεί ζωές, αφού σύμφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα σε περίπου µία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και πλέον η μακάβρια λίστα μετρά 56 θύματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ”Έθνος”, τα ράφια των φαρμακείων συνεχίζουν να είναι άδεια από το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο παρότρυναν συστηματικά οι αρμόδιοι να προμηθευτούν οι πολίτες προκειμένου να προστατευθούν από τη γρίπη.

Από την άλλη πλευρά, όσοι καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τα έντονα συµπτώματα της γρίπης έρχονται αντιμέτωποι µε ουρές στα Επείγοντα και µε ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών.Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2019, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία.

Τα 149 (37,2%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Σύμφωνα µε το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου (Οκτώβριος 2018) έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019 καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από αυτά τα κρούσματα εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και επτά σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία καταγραφής, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και επαναλαμβάνουν ότι επικρατών υποτύπος είναι ο Α (Η1Ν1).

Ενώ το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ παροτρύνουν όλο αυτό το διάστημα τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη ακόμη και τώρα, διαπιστώθηκε ότι εµβόλια συνεχίζουν να μην υπάρχουν στα φαρμακεία, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένονται οι νέες δόσεις από τις παρτίδες των 50.000 τεμαχίων που παραγγέλθηκαν την τελευταία στιγμή.

Μέσα στο κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί στον κόσμο για τη γρίπη, τα δηµόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να ασφυκτιούν, καθώς εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να εξεταστούν για τα συµπτώματα που παρουσιάζουν. Στα περισσότερα τμήματα επειγόντων περιστατικών επικρατεί συνωστισμός, ενώ οι κλινικές εξακολουθούν να πνίγονται στα ράντζα, αφού η κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω και της γρίπης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ