Γκουρμπάτσης στον Realfm 97,8: Συντεχνιακό μόρφωμα το πόρισμα για τις πυρκαγιές

Την αντίθεσή του στα όσα επισημαίνει το πόρισμα της επιτροπής διαχείρισης πυρκαγιών εξέφρασε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο τεχνικός σύμβουλος και δικαστικός εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Αναλυτικά, ο κ. Γκουρμπάτσης είπε ότι «δεν συμφωνώ για πολλούς λόγους. Δεν αναφέρεται στα αίτια της πυρκαγιάς στο Μάτι. Έπρεπε να αποφανθεί τι έφταιξε στην τραγωδία για το Μάτι και το δεύτερο σκέλος ήταν να αποφανθεί τι γίνεται από εδώ και πέρα για τις δασικές πυρκαγιές. Η επιτροπή δεν μίλησε καθόλου για το τι έφταιξε για την τραγωδία στο Μάτι. Δεν θα συμφωνήσω γιατί η σύνθεση της επιτροπής χαρακτηρίζεται από έλλειμμα αντικειμενικότητας. Οι πέντε από τους έξι είναι δασολόγοι, δεν υπάρχει στην επιτροπή κάποιος πυροσβέστης. Όπως λέει και το πόρισμα, ” από το 98 μέχρι σήμερα υπάρχει ένα πνεύμα έλλειψης συνεργασίας” και κακό κλίμα μεταξύ δασικής υπηρεσίας και πυροσβεστικής», τονίζοντας ότι«πράγματι, υπήρξε έλλειμμα αποτελεσματικής διαχείρισης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.Όμως, δεν φταίει ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός γιατί σε άλλες πυρκαγιές έχουμε δει να αποδίδει. Φταίνε συγκεκριμένοι άνθρωποι για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, δεν φταίει το σύστημα».

Μάλιστα, ο κ. Γκουρμπάτσης υπογράμμισε ότι «στις προτάσεις της, η επιτροπή έχει προτείνει να συσταθεί οργανισμός διαχείρισης πυρκαγιών δασών με διοικητικό συμβούλιο που θα έχει επιτελικό ρόλο. Με τον τρόπο αυτό προσθέτουμε στον δασικοπυροσβεστικό μηχανισμό έναν επιπλέον κρίκο. Καταλαβαίνετε τι κομφούζιο θα υπάρξει. Αν στο Μάτι δεν υπήρξε συνεργασία, συνεννόηση μεταξύ των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, με το προτεινόμενο ”συντεχνιακό μόρφωμα” γιατί επανερχόμαστε στη σύσταση δασοπυροσβεστικού σώματος, η δασική υπηρεσία επιμένει και θέλει να ξαναπάρει το δασοπυροσβεστικό μηχανισμό. Αυτό που προτείνει η επιτροπή θα μπορεί να το κάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Είναι συντεχνιακό το πρόβλημα. Καμία κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να υλοποιήσει τα προτεινόμενα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα αλλά όχι η δομή».

«Πρέπει να εμπλέξουμε τη δασική στο ισχύον νομικό πλαίσιο με πιο ενεργό ρόλο. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο εθνικό σχέδιο διαχείρισης των πυρκαγιών, όπου εκεί θα εμπλέκεται και η δασική υπηρεσία και το υπουργείο περιβάλλοντος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Έλλειμμα ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός γίνεται μόνο από την πυροσβεστική», κατέληξε λέγοντας ο κ. Γκουρμπάτσης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ