Τι απαντά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στις καταγγελίες περί συμμετοχής στις ταινίες σακχάρου

Απάντηση στους ακροατές του Realfm 97,8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι κλήθηκαν να πληρώσουν συμμετοχή για τις ταινίες σακχάρου, έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

Ο κ. Γεωργακόπουλος υποστήριξε ότι «η συμμετοχή υπάρχει μόνο σε μία κατηγορία διαβητικών που θεραπεύονται με χάπια ή διαιτητική αγωγή. Υπήρξε μία λαθεμένη ή δύσκολη διατύπωση που υπάρχει στον ενιαίο κανονισμό παροχών, πήραμε απόφαση και έχει πάει στο υπουργείο για να διευκρινιστεί στη συγκεκριμένη διάταξη του ΕΚΠΥ ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν για συγκεκριμένες κατηγορίες. Το 99,9 % των διαβητικών είναι με μηδέν συμμετοχή. Θα το διορθώσουμε και θα έχει αναδρομικότητα».

Ο κ. Γεωργακόπουλος διευκρίνισε ότι «ο ινσουλινοεξαρτώμενος και οι ινσουλινοθεραπευόμενοι και αυτοί που μετά από ειδικές επεμβάσεις επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου είναι με μηδενική συμμετοχή. Εξαρτάται η διάγνωση που έβαζε επάνω ο θεράπων ιατρός. Έχουμε χιλιάδες γνωματεύσεις γιατρών που έγραφαν ”σακχαρώδης διαβήτης” χωρίς να προσδιορίζουν τον τύπο. Υπήρξε μία διατύπωση στον ενιαίο κανονισμό παροχών που ερμηνευόταν διαφορετικά από τον καθένα. Τώρα, είπαμε να έχουμε μία ενιαία ερμηνεία, να είναι ξεκάθαρο ποιος πληρώνει συμμετοχή».

«Οι χρόνοι ασθενείς και κυρίως οι νεφροπαθείς έχουν μηδενική συμμετοχή. Αν υπάρξει διαφορά τιμής μεταξύ του δελτίου τιμών που είναι νομοθετημένο, πληρώνεις τη διαφορά της τιμής ανάμεσα στο γενόσημο και το πρωτότυπο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνταγογράφηση εμβολίων, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι «η συνταγογράφηση έχει να κάνει με την εθνική επιτροπή εμβολιασμών που αυτή ορίζει ποια εμβόλια συνταγογραφούνται και ποια όχι. Πρέπει και οι γιατροί που συνταγογραφούν να συμμορφώνονται με τις κατευθύνσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι νομίζει. Ειδικά για τα εμβόλια, υπάρχουν κανόνες και επιστημονικές κατευθύνσεις».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ