Μόλις 1.210 οικογενειακοί γιατροί για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Στην έκθεση εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε πρόσφατα, μια από τις μεταρρυθμίσεις που εμφανίζουν καθυστέρηση είναι αυτή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή του οικογενειακού γιατρού.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας ήθελε 239 ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) μέχρι τα τέλη του 2017. Σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή του 2018, λειτουργούν 99 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι για να εξυπηρετήσουν τα 10 εκατομμύρια ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι γιατροί των ΤΟΜΥ ανέρχονται σε περίπου 500, με πολλούς εξ αυτών να είναι σε διαδικασία διορισμού. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και 2.800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όμως έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 710 οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή οι γιατροί που στελεχώνουν επίσημα σήμερα το σύστημα είναι μόλις 1.200.

Για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη σε γιατρούς, η Αριστοτέλους «βάφτισε» οικογενειακούς γιατρούς και όσους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 2.300. Ωστόσο, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας αντιδρούν έντονα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εξαγγελίες

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παραδέχτηκε χθες σε ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι η στελέχωση των ΤΟΜΥ δεν είναι η αναμενόμενη. Ανέφερε ότι θα γίνουν και άλλες προκηρύξεις (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο με …αναιμική συμμετοχή), ενώ απέδωσε το πρόβλημα στελέχωσης από γιατρούς στη «φυγή» του ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, εξήγγειλε τη λειτουργία κινητών μονάδων Υγείας, οι οποίες θα διαθέτουν οικογενειακό γιατρό, με απορίας άξιο πώς θα στελεχωθούν τη στιγμή που ακόμη ψάχνουν γιατρούς για τις ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας εκτός των πόλεων, δηλαδή σε ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, θα γίνεται με Κινητή Μονάδα ΠΦΥ, η οποία θα στελεχώνεται από διεπαγγελματική ομάδα Υγείας. Θα υπάρχει τουλάχιστον μία κινητή μονάδα ανά νομό και θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους.

Μέχρι όμως να υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, οι ασφαλισμένοι αγνοούν την υποχρέωσή τους να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν εγγραφή, ωστόσο δεν βρίσκουν κοντά στην κατοικία τους οικογενειακό γιατρό. Σε πολλές περιοχές εάν δεν υπάρχει ΤΟΜΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος οικογενειακός γιατρός μέσω ΕΟΠΥΥ οι κάτοικοι μπορούν να εγγραφούν σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή περιφερειακό ιατρείο. Ωστόσο, είναι και περιοχές που μένουν πραγματικά ακάλυπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Διόνυσος στην Αττική.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ