Ψινάκης για το Μάτι: Ο Δήμος αντέδρασε ακαριαία – Εσφαλμένη η εκτίμηση της Πυροσβεστικής

Της Άννας Κανδύλη

“Ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας.” Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων στις έγγραφες εξηγήσεις του ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, τις οποίες δεν κατέθεσε ο ίδιος αλλά οι συνηγόροι του Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Δημήτρης Κουσιουρής στους Εισαγγελείς που διερευνούν τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου με τους 99 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον κ.Ψινάκη ο δήμος ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει, δίνοντας έμφαση στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων: “Καθημερινά το προσωπικό του δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ”. Όπως μάλιστα σημειώνει «Ο δήμος δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι”

Η ανταπόκριση του Δήμου

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, αναφέρθηκε στην μοιραία ημέρα.

Όπως είπε είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές κάθε καλοκαίρι:

“Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα.”

Σημειώνει δε πως διαπίστωσε ότι το προσωπικό του δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα: “Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος. Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία…»

Καμία ενημέρωση από Πυροσβεστική

Σχετικά με την απομάκρυνση των πολιτών, ο κ.Ψινάκης υποστηρίζει πως “ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά.”

Και καταλήγει ο κ.Ψινάκης: «Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το κάθηκον μου.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ