Φοράει ποτέ ο Δημοκράτης κουκούλα;

Γράφει ο Γεώργιος Χατζηαθανασίου, Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Φοράει ποτέ ο Δημοκράτης κουκούλα; (Εννοούμε όταν δεν βρέχει !)

Γιατί η Δημοκρατία δείχνει τόση ανοχή και επιείκεια σε κουκουλοφόρους που σπάνε, καίνε και καταστρέφουν, με αφορμή μια επέτειο της οποίας το νόημα δεν αντιλαμβάνονται ; Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την επέτειο του Πολυτεχνείου, ούτε με το βαθύτερο νόημά της, που είναι ο πόθος και ο αγώνας ενός λαού για Δημοκρατία και πολιτική ελευθερία. Το σύνθημα του Πολυτεχνείου ήταν «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» όχι «φωτιές, κουκούλες και αναρχία» !

Οι αποκαλούμενοι «αντιεξουσιαστές» σήμερα έχουν καταφέρει να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που κατάφεραν είναι ότι μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης έχει ταυτίσει την επέτειο του Πολυτεχνείου όχι με τον αγώνα κατά της δικτατορίας, αλλά με ένα ετήσιο ραντεβού βίας και βανδαλισμών.

Στη Δημοκρατία εφαρμόζονται οι νόμοι, οι οποίοι αφού ψηφίζονται από τη Βουλή, πρέπει να ισχύουν το ίδιο για όλους. Ή μήπως κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχουν ούτε Νόμοι , ούτε Βουλή, ούτε Σύνταγμα, ούτε Δημοκρατία, σε τελική ανάλυση ; Σε ένα Κράτος και μια κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή και αποσύνθεση, όπου δεν έχουμε δώσει λύσεις ούτε σε αυτονόητα ζητήματα, καθόμαστε ύστερα να συζητάμε για δύσκολα πράγματα, για ανάπτυξη και για ιδεολογίες!

Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία. Θα συλληφθείς και θα τιμωρηθείς όταν παραβιάζεις το νόμο. Παραβιάζοντας το νόμο θίγεις τα έννομα αγαθά, τα προστατευόμενα δικαιώματα και ουσιαστικά την ελευθερία του συμπολίτη σου και του κοινωνικού συνόλου. Διαφορετικά δεν πρόκειται για Δημοκρατία, αλλά για Ζούγκλα, αφού δεν προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο από εκείνους που επιδίδονται σε βίαιες πράξεις και καταστροφές. Όσοι βιαιοπραγούν και επιδίδονται σε βανδαλισμούς, σε μία δημοκρατία συλλαμβάνονται και δικάζονται. Δεν προστατεύονται από άσυλο. Το άσυλο είναι για την άποψη, την ιδεολογία, την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, όχι για τη μολότοφ, την πέτρα και το καδρόνι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ