Έκδοση του Mr. Bitcoin στη Γαλλία προτείνει ο εισαγγελέας

Της Άννας Κανδύλη

Να απορριφθεί η έφεση του Αλεξάντερ Βίνικ κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με το οποίο αποφασίστηκε η έκδοσή του στη Γαλλία , πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής προς το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Εις βάρος του αποκαλούμενου και Mr Bitcoin έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές οι οποίες του αποδίδουν ότι ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Ο κ. Ζαχαρής πρότεινε να απορριφθεί ως αβάσιμη η έφεση λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ισχυρισμός της πλευράς Βίνικ πως αν έχει τελεστεί έγκλημα αυτό έχει διαπραχθεί στην Ελλάδα όπου και συνελήφθη, δεν ευσταθεί.

Εν μέσω αντεγκλήσεων

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι τόνοι ανέβηκαν ουκ ολίγες φορές μεταξύ της έδρας και του ίδιου του εκζητούμενου αλλά και της συνηγόρου του Ζωής Κωνσταντοπούλου με τα αιτήματα εξαίρεσης να υποβάλλονται το ένα μετά το άλλο και να απορρίπτονται πάραυτα.

Το τελευταίο αίτημα που υπέβαλλε η κ. Κωνσταντοπούλου αφορούσε την εξαίρεση τόσο των δικαστών όσο και του εισαγγελέα.

Κατά την τοποθέτηση της υποστήριξε ότι υπήρξε συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων του Αλεξάντερ Βίνικ καθώς η πρόεδρος , μεταξύ άλλων, διέκοψε την κατάθεση μάρτυρα σε κομβικό σημείο, αρνήθηκε ολιγόλεπτη διακοπή που ζήτησε ο διερμηνέας του Βινικ λόγω κόπωσης, δεν επέτρεψε στον εκζητούμενο να ακουστεί όταν ζήτησε το λόγο και παράλληλα τον αντιμετώπισε απαξιωτικά.

Επιπλέον, κατά την κ. Κωνσταντοπούλου, ο Βίνικ δεν μπόρεσε να λάβει γνώση της εισαγγελικής πρότασης όταν αυτή εκφωνείτο καθώς λόγω της έντασης που επικρατούσε στο δικαστήριο ο διερμηνέας δήλωσε αδυναμία να την ακούσει και να την διερμηνεύσει στον εκζητούμενο.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 29 Νοεμβρίου με τα επιχειρήματα της κ. Κωνσταντοπούλου για την εξαίρεση του εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι την έκδοση Βίνικ έχουν ζητήσει πλην της Γαλλίας οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αιτήματα που έχουν ικανοποιηθεί ήδη από τη χώρα μας. Ο εκζητούμενος έχει συμφωνήσει για την έκδοσή του στην Ρωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ