Μητροπολίτης Πειραιώς στον Realfm 97,8: Αν οι Μουφτείες μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου, τότε τους μουφτήδες θα τους διορίζει η Άγκυρα

Στη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Είναι ένα τεράστιο νομικό θέμα, πολυσύνθετο, που συνάπτεται άρρηκτα με τα 200 χρόνια του ελευθέρου βίου της πατρίδας μας με την μακρά περίοδο της δουλείας κατά την οποία η Εκκλησία υπήρξε η τροφός του γένους” είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

“Αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουμε θρησκευτικές οντότητες που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, τις εβραϊκές κοινότητες, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και δημόσιες υπηρεσίες τις μουσουλμανικές Μουφτείες. Με αυτή την ενέργεια του αγαπητού κ. Πρωθυπουργού θα επισυμβεί το εξής τρομακτικό. Εάν μετατεθούν οι δημόσιοι θρησκευτικοί λειτουργοί από τη σφαίρα του δημοσίου τομέα στη σφαίρα του ιδιωτικού τομέα, τότε παρουσιάζεται ένα μείζον νομικό θέμα. Πώς θα διοικούνται τα 10.000 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της Εκκλησίας; Από ποιον, από ιδιώτες; Αυτό είναι ασύμβατο με το διοικητικό δίκαιο” σημείωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και πρόσθεσε:

“Αυτό το θέμα είναι κομβικό. Εάν αυτά μετατεθούν και γίνουν ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι ο σχεδιασμός κάποιων, τότε θα έχουμε το εξής τρομακτικό γεγονός. Ότι θα έχουμε τις Μουφτείες δημόσιες υπηρεσίες, τις εβραϊκές κοινότητες και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και την Εκκλησία της Ελλάδος σωματείο… Αν οι μουσουλμανικές Μουφτείες μετατραπούν και αυτές σε ιδιωτικού δικαίου ενώσεις τότε δεν θα μπορεί η ελληνική Πολιτεία να διορίζει τους μουφτήδες, θα το κάνει η μουσουλμανική μειονότητα, το Προξενείο της Κομοτηνής τουτέστιν η Άγκυρα. Και θα κονσερβοποιηθεί η Θράκη σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Αυτές είναι οι τρομακτικές συνέπειες μιας τόσο άκριτης και χωρίς πολύ εμβάθυνση αποφάσεως”.

“Εγώ θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει να περάσει χωρίς μελέτη. Χρειάζεται μελέτη… Εγώ νομίζω ότι αυτό που θα έπρεπε να κάνει η Εκκλησία θα ήταν να διασφαλίσει την περιουσία την οποία κατά καιρούς έχει δώσει με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Αυτή είναι η ταπεινή μου εισήγηση”, ανέφερε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ