Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας στον Realfm 97.8: Δεν μπορεί να ισχύσει ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας

Για την ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας- Πολιτείας, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

“Είναι μία προτεινόμενη συμφωνία η οποία μέλλει να επικυρωθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετά να γίνει συγκεκριμένη πρόταση από την πολιτεία για να μπορέσει να νομοθετηθεί ώστε το κείμενο των προτάσεων να λάβει χαρακτήρα υλοποιήσιμο, εφαρμογής. Αυτό που γίνεται είναι να εξορθολογιστεί η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας αναφορικά με τη μισθοδοσία του κλήρου, ένας εξορθολογισμός ο οποίος δεν αλλάζει το status όπως πολλοί φοβούνται”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, τονίζοντας ότι “είναι σημαντικό που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας- ένας Πρωθυπουργός που εκ των πραγμάτων έχει μία διαφορετική ιδεολογία- αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της”.

Παράλληλα, ο κ.κ Γαβριήλ εκτίμησε ότι “είναι φυσιολογικό όταν δεν γνωρίζουμε κάτι να υπάρχει ένας ενδοιασμός. Η μισθοδοσία του κλήρου που εκ των πραγμάτων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να τοποθετηθεί σε διαφορετική βάση από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα. Και εμείς στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών μπήκαμε όπως και οι υπόλοιποι φορείς του δημοσίου”.

“Όταν η εκκλησία διαχρονικά έχει προσφέρει στο κράτος το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας της και ταυτόχρονα υπάρχει ο μύθος της αμύθητης περιουσίας όλα αυτά πρέπει να διαλευκανθούν. Ζούμε σε μία εποχή διαφάνειας που πρέπει ο καθένας να ξέρει τι έχει και τι διαχειρίζεται και να καταλάβουμε ότι και οι κληρικοί μας είναι απαραίτητο να έχουν τα προς το ζην για να ζήσουν”, πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ.κ Γαβριήλ επισήμανε ότι “όχι βέβαια, (δεν μιλάμε για διαχωρισμό σχέσεων Κράτους -Εκκλησίας). Ο όρος αυτός δεν μπορεί να ισχύσει υπό την έννοια της σχέσης που υπάρχει στον ελληνικό λαό ιστορικά και διαχρονικά εκκλησίας και πολιτείας. Είναι κάτι το οποίο πηγαίνει παράλληλα , δεν μπορεί να καταργήσει ή να συγχωνεύσει το ένα το άλλο. Άλλη η αποστολή της εκκλησίας, άλλη η αποστολή του κράτους, για αυτό μιλάμε για διακριτούς ρόλους. Πρέπει να κοιτάξουμε την εφαρμογή των ρόλων που ο καθένας έχει, το κράτος και η εκκλησία”.

“Είναι σημαντικό να ξεκινάει ένας δημόσιος διάλογος για τη θέση που πρέπει να έχει η εκκλησία μέσα στην κοινωνία, που θα καταλήξει κάπου και θα έχει όφελος όλη η Ελλάδα. Μιλάμε για προτεινόμενη συμφωνία, πρέπει να περάσουν πολλά στάδια ώστε αυτή να ισχύσει.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος όταν θα κρίνει σκόπιμο ότι το πράγμα είναι ώριμο και έτοιμο να παρουσιαστεί,, θα καλέσει τα μέλη της Ιεραρχίας για να ψηφίσουμε επί του θέματος και να εκφραστούμε”, σημείωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, υποστήριξε ότι “είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των κληρικών. Οι άνθρωποι αυτοί όπως και οι περισσότεροι μητροπολίτες δεν ξέραμε ότι μετά το διάλογο που είχε ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός θα φτάναμε σε μία τέτοια προτεινόμενη συμφωνία, είναι λογικό. Ο καθένας έχει κάθε δίκιο να αντιδράσει όμως πρέπει να περιμένει διότι είναι κάτι σε πρώιμη, νηπιακή φάση και πρέπει να δούμε πως θα περπατήσει. Το να παίρνουμε θέσεις και στάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλους χώρους, δεν είναι η εκκλησία συνδικαλιστικό όργανο. Είμαστε λειτουργοί του Υψίστου, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ανάγκη το οποιοδήποτε δημόσιο για να μας δώσει ταυτότητα και συνέχεια”.

Τέλος, ο κ.κ Γαβριήλ είπε ότι “επιβάλλεται στο κομμάτι του διαλόγου να μπουν και οι άλλες εκκλησιαστικές ενότητες που έχουμε στην πατρίδα μας και να συζητήσουμε και τι εκείνοι θέλουν, αν συμφωνούν και αν τους καλύπτει αυτό που ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να καλλιεργήσει με την ελληνική πολιτεία και να δημιουργήσει νέα δεδομένα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ