Υπόμνημα Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι: Λάθη και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού – ΦΩΤΟ

Το πολυσέλιδο έγγραφο για την τραγωδία στο Μάτι που συντάχθηκε από το γραφείο της Περιφερειάρχου Αττικής Ρένα Δούρου στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 και απεστάλη στον πραγματογνώμονα της πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσο και τις δικαστικές Αρχές δημοσιεύει η εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”.

Στο εν λόγω υπόμνημα υπάρχει περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και αποσπάσματα από την κυβερνητική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τρεις ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στην αναφορά από το γραφείο της κ. Δούρου υπάρχει εκτεταμένη ανάλυση σε δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου σχετικά με την “εντολή εκκένωσης” που φέρεται ότι είχε δοθεί. «Είναι προδήλως προσχηματική η δήλωση ότι δόθηκε ”εντολή εκκένωσης”, καθώς στην προαναφερόμενη συνέντευξη αυτοαναιρούνται οι δηλώσεις , μία και αναφέρουν ότι κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο”. Συμπερασματικά, την ώρα που καίγεται ο τόπος στην συγκεκριμένη περιοχή δεν εισηγείσαι το μέτρο της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης αν αυτό υπονοεί η “εντολή εκκένωσης” αλλά επιχειρείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβισμό και διάσωση πολιτών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο του κειμένου σημειώνεται πως «οι αντιφάσεις αυτές εκθέτουν τους αρμόδιους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν τις βαριές ευθύνες και παραλείψεις σε άλλους φορείς πολιτικής προστασίας».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά- Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάσει περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανένα αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Τέλος, σε άλλο σημείο του κειμένου τονίζεται ότι «ο παραιτηθείς αρχηγός της Αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι “στις 18.25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος”, άρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή μεταφέρθηκε στον δήμαρχο Ραφήνας στις 18.30. Εξάλλου, είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής».

«Στο σημείο αυτό μας δημιουργεί απορία το γεγονός γιατί δεν ενημερωθήκαμε επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, νωρίτερα από τις 6.07 μ.μ, όταν μας εστάλη το γραπτό μήνυμα για συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες», προσθέτει.

Πηγή; ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ