Η “τελευταία λέξη” της… ορθοπεδικής σε διεθνές συμπόσιο του Νοσοκομείου Χανίων – ΦΩΤΟ

Η συνέχεια της ορθοπεδικής αντιμετώπισης από την βρεφική και παιδική ηλικία στην ενήλικο ζωή ως προς την διατήρηση του ισχίου με φυσιολογικό τρόπο χωρίς χειρουργική αντικατάσταση, βρίσκονται στο επίκεντρο του 1ου Συμποσίου Διάσωσης Ισχίου που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, από την Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων.

“Βιολογικά” και στην ορθοπεδική

“Μιλάμε για νέες τεχνικές διατήρησης ισχίου, δεν μιλάμε δηλαδή για χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης του ισχίου – που είναι οι πιο γνωστές και οι πιο δημοφιλείς-. Μιλάμε για τεχνικές επεμβάσεις που γίνονται από την παιδική ηλικία ή και ακόμα από την βρεφική ηλικία μέχρι την τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής, προσπαθώντας να διατηρήσουμε μία φυσιολογική άρθρωση, χωρίς να την αντικαταστήσουμε με κάτι τεχνητό. Αυτό είναι μια καινούρια γνώση στην ορθοπεδική. Όπως παντού, υπάρχει μια τάση προς τα βιολογικά ή μη επεμβατικά φάρμακα, έτσι και εδώ, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την φυσιολογική άρθρωση” τονίζει στο zarpanews.gr o διευθυντής της κλινικής, Χαράλαμπος Κωνσταντουλάκης.

Στο συμπόσιο, ιατροί από μεγάλα και εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης, παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα, τις προσεγγίσεις και τις πρακτικές που ακολουθούνται ενώ η αυριανή ημέρα θα επικεντρωθεί στα συμπεράσματα και κάποιες μελλοντικές κατευθύνσεις.

Η έννοια της συνέχειας

“Είναι ένα εξειδικευμένο συνέδριο με την έννοια ότι πρώτη φορά συναντιούνται τόσο γνωστοί ορθοπεδικοί και από Ευρώπη και από Ελλάδα που ασχολούνται και με τα παιδιά και με τους ενήλικες ώστε να συνδυάσουν τις εμπειρίες τους. Διότι όταν το παιδί έχει το πρόβλημα και πηγαίνει στην ενήλικο ζωή, ο χειρουργός ενηλίκων δεν ξέρει τι έχει γίνει πριν. Αυτό το στοιχείο της “συνέχειας” είναι που κάνει το συμπόσιο πρωτότυπο και πρωτοπορικαό, είναι η συνέχεια στη θεραπείας. Δεν έχει ξαναγίνει εδώ και είναι και η νέα μόδα στην διατήρηση του ισχίου, η ορθοπεδική παίδων να κάνει κάτι το οποίο θα το συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο ο ορθοπεδικός ενηλίκων” εξηγεί και συμπληρώνει ότι με την εκτίμηση των ισχίων του νεογνού, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής προλαμβάνονται σχεδόν 100% οι παθήσεις δυσπλασίας του ισχίου. “Υπάρχουν όμως και άλλες που εμφανίζονται στην ηλικία του δημοτικού ή του γυμνασίου που ναι μεν δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε, μπορούμε όμως να παρέμβουμε” καταλήγει.Σε άριστο επίπεδο το Νοσοκομείο Χανίων

“Τα Χανιά είναι μια μεσαία πόλη και ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε τις πολύ περίπλοκες επεμβάσεις που κάνει το κέντρο που μας μίλησε από το Λονδίνο ή το κέντρο στο Σέφιλντ ή στη Γαλλία. Αυτές είναι για εξαιρετικές περίεργες περιπτώσεις. Δεν γίνεται τα Χανιά να γίνουν ειδικό κέντρο για ένα χειρουργείο τον χρόνο. Τα Χανιά όμως είναι στο καλύτερο επίπεδο αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη στο να προλαμβάνουμε το πρόβλημα και σε πολύ καλό επίπεδο στο να διαγνώσουμε σωστά, να κάνουμε τις πρώτες σωστές επεμβάσεις και να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ποιοι θα καταλήξουν στα ειδικά κέντρα” τονίζει ο κ. Κωνσταντουλάκης: “Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε ένα καλό νοσοκομείο. Πιστεύω ότι τέτοια επιστημονικά δρώμενα είναι τόσο σημαντικά, μοναδικά και αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες για εκπαίδευση και ενημέρωση”.Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: zarpanews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ