Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εργασίες του Ζ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την επανάσταση του 1821

«Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως», το θέμα του Ζ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου άρχισαν το απόγευμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τόνισε ότι «υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, διοργανώνεται κατ’ έτος, έως το 2021, συνέδριο με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Ομολογώ ότι η αθρόα ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητος στην πρόσκλησή μας υπήρξε συγκινητική και ελπιδοφόρος, και η συμμετοχή πλήθους καθηγητών και ερευνητών εγνωσμένου κύρους εστάθη εξαιρετικά πολύτιμη».

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε τρεις παρατηρήσεις: πρώτον, κύριο στοιχείο διαφοροποιήσεως των επαναστατών απέναντι στον αλλόθρησκο δυνάστη αποτελούσε η θρησκευτική πίστη, δεύτερον, ο πατριωτικός αγώνας διακήρυττε τη μεταφυσική του νομιμοποίηση με αναφορά στον Θεό, σε αντίθεση με ορισμένες απόψεις περί αποκλειστικής συγγένειας της Επαναστάσεως με τον δυτικό Διαφωτισμό και, τρίτον, η μελέτη των Αρχείων Εθνικής Παλιγγενεσίας αποδεικνύει ότι οι καισαροπαπικές αντιλήψεις υπήρχαν νωρίτερα από την αντιβασιλεία του Όθωνα σε ορισμένους πολιτικούς, που δικαιολογούσαν τον παρεμβατισμό του κράτους στα εκκλησιαστικά πράγματα.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμμετοχή του, όλους τους ακαδημαϊκούς διδασκάλους και επιστήμονες, όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου – τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιο, πρόεδρο της ειδικής συνοδικής επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και τα μέλη της, τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής, ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και τα μέλη της, καθώς και τον γραμματέα, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αντωνίου-Τριανταφυλλίδη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέγνωσε την πρώτη εισήγηση του συνεδρίου με θέμα «Το φιλελεύθερο Πνεύμα των Θεσμών του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827» και, τέλος, έλαβε τον λόγο ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της ειδικής συνοδικής επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, καθώς και αυτά της επιστημονικής επιτροπής, τον γραμματέα και όλους τους παρευρισκόμενους.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μέσω αυτών των συνεδρίων «μας ενδιαφέρει να αναδειχθεί ο πατριωτικός, παιδευτικός και κοινωνικός ρόλος του Ορθοδόξου κλήρου και του μοναχισμού, αλλά ταυτοχρόνως ερευνούμε κάθε άλλη πτυχή και ακούμε διαφορετικές απόψεις, εφόσον βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα».

Κατά την τελετή της έναρξης το «παρών» έδωσαν οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Κορίνθου Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Παροναξίας Καλλίνικος, Άρτης Καλλίνικος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, Ιωαννίνων Μάξιμος, Μάνης Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, Θερμοπυλών Ιωάννης και οι επίσκοποι Σαλώνων Αντώνιος, Θαυμακού Ιάκωβος και Μεθώνης Κλήμης.

Επίσης, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουικ, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής Δημήτριος Σεβαστάκης ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Γεώργιος Καρράς, ως εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο γ.γ. Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η πρώην πρόεδρος της Βουλής, ‘Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, καθηγητές, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Το Συνέδριο εντάσσεται σε έναν κύκλο δέκα επιστημονικών συνεδρίων με γενικό θέμα «1821-2021: 10 Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Tην Παρασκευή, θα συνεχισθεί με τη δεύτερη και τρίτη συνεδρία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου, Ιασίου 1, και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ