Έκθεση εικαστικών από το ΚΚΕ σε εκθεσιακό χώρο του λιμανιού Θεσσαλονίκης

Τα εγκαίνια έκθεσης εικαστικών για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκαν, απόψε, στον εκθεσιακό χώρο της δημοτικής αποθήκης (πρώην αποθήκη στρατού) στον προβλήτα Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Στη δημιουργία καλλιτεχνών, που προέβαλαν τις αξίες της εργατικής τάξης και του λαού και ενέπνεαν τους αγώνες του από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. ως τις μέρες μας, αναφέρθηκε το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Ελένη Μηλιαρονικολάκη. Επεσήμανε την επίδραση, ανά περίοδο, εικαστικών και χαρακτικών με αντιπολεμικό, αντιστασιακό, «αντικαπιταλιστικό» στίγμα, καλλιτεχνών, όπως οι Α. Τάσσος, Ο. Κανέλλης, Α. Κοντόπουλος, Γ. Φαρσακίδης, Δ. Γιολδάσης, Γ. Σικελιώτης, Κ. Γραμματόπουλος, Β. Κατράκη, Σπ. Βασιλείου, κ.α. αλλά και στη συμβολή, κατά τη μεταπολίτευση, μέσω πολιτιστικών διοργανώσεων και εκδόσεων, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η κ. Μηλιαρονικολάκη αντιπαρέβαλε αυτή την τέχνη, με ένα νέο ρεύμα της αστικής τέχνης, έναν «κοσμοπολίτικο φορμαλισμό», ο οποίος, όπως είπε, «επιχειρεί επιθετικά να δικαιώσει τις κίβδηλες αξίες, τη σάπια ηθική και το παρακμιακό γούστο της αστικής τάξης» και ταυτόχρονα «να εξοικειώσει μια κρίσιμη μάζα νεανικού κοινού, με την ανία, το θάνατο, το αίμα, την ωμότητα, τη βία, τον πόλεμο» και «γενικώς με όσα στοιχεία συνθέτουν το απάνθρωπο, εγκληματικό πρόσωπο, του σαπισμένου καπιταλιστικού κόσμου» και συνέχισε:

«Όλα τα παραπάνω, συνοδεύονται με την προσπάθεια, να εξουδετερωθεί, με μέσο την τέχνη, ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος της αστικής πολιτικής και ιδεολογίας, δηλαδή, ο κομμουνισμός, που εξισώνεται με τον φασισμό, συχνά με τις πιο χυδαίες αντικομουνιστικές επινοήσεις και μυθεύματα, από αστικές, αλλά και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Σθεναρή αντίσταση σε αυτό το κλίμα προβάλλει στο χώρο των εικαστικών το Εικαστικό Επιμελητήριο, με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του κόμματος να βάζουν τη σφραγίδα τους και στον προσανατολισμό και στη δραστηριότητα του».

«Χρειάζεται να δυναμώσει το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο της τέχνης» συνέχισε η κ. Μηλιαρονικολάκη, ώστε «η τέχνη της εποχής μας να βλέπει πίσω από το τείχος των αυταπατών και των αστικών ιδεολογημάτων» και «να αποκαλύπτει με αποτελεσματικότητα τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων, την καπιταλιστική εκμετάλλευση» μορφή συνέχισης της οποίας, όπως είπε, αποτελεί και ο πόλεμος και συνέχισε:

«Καλό είναι, επίσης, να καταγγέλλεται η βία του φασισμού, αλλά πιο αποτελεσματικό είναι να φανεί, ότι δεν πρόκειται για ένα αφήγημα της ιστορίας καταδικαστέο από όλους, αλλά για επιχείρηση διάσωσης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Επομένως, αν θέλουμε να τον καταπολεμήσουμε, πρέπει να καταπολεμήσουμε την αιτία, την εξουσία του κεφαλαίου».

Η κ. Μηλιαρονικολάκη επεσήμανε ότι η τέχνη των εικαστικών μπορεί να το κάνει πολύ εύγλωττα, όπως πάντοτε το έκανε, σε δύσκολες περιόδους. «Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις…. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που η εικαστική δημιουργία γνώρισε την περίοδο της αντίστασης, δόξα μεγαλύτερη από όλες τις τέχνες» είπε η κ. Μηλιαρονικολάκη και πρόσθεσε:

«Να λοιπόν γιατί χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη χαρά την πρώτη παρουσίαση της φιλοκομματικής εικαστικής τέχνης, γιατί ανοίγει έναν δρόμο να περάσει η εικαστική δημιουργία στην αντεπίθεση. Να γίνουν το πινέλο, το καλέμι, το κοπίδι και πάλι, όπλα θανατηφόρα, ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά».

Στην έκθεση παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αθανάσιος Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, κομματικά στελέχη, μέλη του κόμματος, κ.α.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί για το κοινό από Τρίτη μέχρι Κυριακή, τις ώρες 17:30 με 21:00, καθώς και κάθε Δευτέρα για πρωινές επισκέψεις -κατόπιν ραντεβού- για φορείς και σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ