Κραυγή αγωνίας για τέσσερις φυλακές – Κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τέσσερις φυλακές με έγγραφα τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τον υπερπληθυσμό στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

“Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τους σχετικούς πίνακες χωρητικότητας που αναρτά το υπουργείο, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο έχουμε πληρότητα 178,79%, χωρίς αυτός να είναι ο πιο επιβαρυμένος μήνας. Είμαστε το μοναδικό κατάστημα της χώρας, με εξαίρεση αυτό της Κω, που βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό υπερπλήρωσης και εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του καταστήματος με υπεράνθρωπες προσπάθειες, εξαντλώντας το σύνολο των δυνάμεων μας σε φυλακτικό προσωπικό” αναφέρει στο έγγραφο της η διοίκηση των φυλακών Ιωαννίνων.

“Ο χώρος διαβίωσης των κρατουμένων δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το εμβαδόν των απαραίτητων τετραγωνικών μέτρων ανά κρατούμενο, για αυτό άλλωστε το κατάστημά μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια υπό επιτήρηση από το CPT. Σήμερα κρατούνται στο κατάστημά μας 126 άτομα, αριθμός σχεδόν υπερδιπλάσιος του ανώτατου επιτρεπτού ορίου” καταλήγει, ζητώντας από τους εισαγγελείς να μην παραγγέλνουν νέες προφυλακίσεις στο κατάστημα των Ιωαννίνων.

Μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι φυλακές της Κω, οι οποίες γεμίζουν καθημερινά μετά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις διακινητών μεταναστών. Με έγγραφό της η διοίκηση της φυλακής, στις 28 Σεπτεμβρίου, εκφράζει την αγωνία και τον φόβο της για την αυξητική τάση του αριθμού των κρατουμένων.

“Αυτή τη στιγμή, σε κάθε θάλαμο, δέκα κρατούμενοι κοιμούνται σε στρώμα στο δάπεδο. Έχουμε πληροφορίες ότι θα υπάρξει αντίδραση κρατουμένων, αφού ήδη υπάρχουν αρκετά παράπονα και δικαιολογημένα πιστεύουμε, από όλους και ειδικά από αυτούς που κοιμούνται στο δάπεδο, στους διαδρόμους, αφού είναι αναγκασμένοι κάθε πρωί να μαζεύουν όλα τα υπάρχοντά τους και το βράδυ να ψάχνουν πάλι ελεύθερο χώρο για να κοιμηθούν”, σημειώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης.

“Επειδή οι συνθήκες που περιγράφονται, πέραν του ότι θεωρούνται απάνθρωπες, θα δημιουργήσουν εκνευρισμό και τριβές μεταξύ των κρατουμένων, αλλά και μεταξύ των υπαλλήλων και κρατουμένων, παρακαλούμε να ανασταλούν για εύλογο χρονικό διάστημα οι μεταγωγές κρατουμένων προς το κατάστημά μας” σημειώνει η διοίκηση των φυλακών Νιγρίτας.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ