Ποιος ήταν ο ομογενής δισεκατομμυριούχος Άλεξ Σπανός – “Έφυγε” σε ηλικία 95 ετών – ΒΙΝΤΕΟ

Η διοίκηση της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου ανακοίνωσε τον θάνατο του Άλεξ Σπανού, του ομογενή επιχειρηματία ο οποίος την είχε αγοράσει το 1984 έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια τα “ηνία” παραδόθηκαν στον υιό του, Ντιν Σπανός, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της ομάδας. Ήταν ιδιοκτήτης της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας A. G. Spanos, ενώ διακρίθηκε για τις πολλές του φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Εκκλησία της Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο Αύγουστο έχασε τη σύζυγό του Φαίη (Παπαφακλή), με την οποία ήταν νυμφευμένος από τις 22 Αυγούστου 1948. Ο Σπανός ήταν γόνος Ελλήνων μεταναστών, όπου κατάγονταν από το χωριό Εύα της Μεσσηνίας) και το 1951 πήρε το ρίσκο και άφησε το αρτοποιείο του πατέρα του και με δάνειο 800 δολαρίων αγόρασε φορτηγό – καντίνα, πουλώντας σάντουιτς σε μετανάστες αγρότες στην κοιλάδα San Quaquin. Συν τω χρόνω και με την αμέριστη συμπαράσταση της γυναίκας του δημιούργησαν μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση τροφοδοσίας, που το 1956 άρχισε να επενδύει σε ακίνητα. Τέσσερα χρόνια αργότερα δημιούργησε την κατασκευαστική εταιρεία A.G.Spanos, η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες στην κατασκευή κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός όταν πρόσφερε σημαντικά ποσά για την ανακούφιση των πληγέντων από τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας το 1986.

Σημαντική ήταν η προσφορά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη, ενώ πρόσφερε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, το 2007. Συμπεριλήφθηκε, μάλιστα, στη λίστα των 400 πλουσιότερων Αμερικανών στο περιοδικό Forbes, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και μάλιστα, στην 344η θέση, με περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ