Διευθυντής Υποδοχής και Ταυτοποίησης για προσφυγικό: Ο υπουργός ήταν ενήμερος για τα προβλήματα που είχα εντοπίσει

Επιμένει στις καταγγελίες του για κακοδιαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ”ΘΕΜΑ” ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι “”υπάρχει μια κακοδιαχείριση, είναι σαφέστατη, όχι μόνο από τις εικόνες που βλέπετε. Δεν είναι απαραίτητο να βγαίνουμε στις ειδήσεις για να κάνουμε τη δουλειά μας. Χαίρομαι που οι δικαστικές αρχές έδειξαν ενδιαφέρον. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οτιδήποτε, η εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα δεν θα θαφτεί, θα βγουν κάποια πράγματα”.

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για “εικόνες ντροπής” που τον οδήγησαν στο να μιλήσει δημόσια ενώ ειδικά για τη διαχείριση των κονδυλίων είπε πως “όλοι βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά” αν και, όπως διευκρίνισε, ο ίδιος δεν είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα της διανομής των κονδυλίων.

Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για την έρευνα στη διαχείριση των κονδυλίων, ο κ.λ Ηλιόπουλος σημείωσε:”Εξάντλησα όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αλλάξει κάτι. Οι έλεγχοι από τη δικαιοσύνη είναι μια δικαίωση στην προσπάθεια που έκανα”.

Ωστόσο, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν “ενήμερος” για όλα τα προβλήματα που είχε εντοπίσει “με σχετική αλληλογραφία”.

Όσον αφορά την ιεράρχηση των προβλημάτων που αφορούν το μεταναστευτικό, ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα τη διαδικασία. “Πολίτες τρίτων χωρών έρχονται και ζητούν προστασία, και εμείς δεν τους αντιμετωπίζουμε με ενδεδειγμένο τρόπο. Τα κέντρα στα νησιά δεν έχουν ξεκάθαρη αποστολή. Τι είναι; Κέντρα φιλοξενίας; Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης;”

Σχετικά με τη Μόρια ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.500-4.000 ανθρώπους. Τους άλλους 4.000 που θα τους βάλουμε;” αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι υπάρχει θέμα υποδομών.

Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Ηλιόπουλο για το καθεστώς των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά, εκείνος απάντησε ότι “εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω το πώς πληρώνονται οι ΜΚΟ. Έχω ζητήσει τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δεν έχω πάρει απάντηση”.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος φρόντισε να υπογραμμίσει ότι δεν έχει αποπεμφθεί από τη θέση του. “Έχει ζητήσει κάποια στοιχεία να τα καταθέσω και θα πάρει την απόφασή του ο κ. Βίτσας. Δεν έκανα κάτι που κατά την άποψή μου να βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Η ζωή μου έχει ταχθεί στην προστασία των εθνικών συμφερόντων. Προσπαθώ να επιλύσω τα σοβαρότατα προβλήματα και για τα οποία χρειάζονται αποφάσεις. Δεν έχω με κανέναν κάτι προσωπικό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ