Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την έναρξη της νέας κατηχητικής χρονιάς

«Αν ρίξουμε έστω και μία βιαστική ματιά στον ευρωπαϊκό χάρτη, αλλά και στην πατρίδα μας ιδιαίτερα, θα σημειώσουμε μεγάλες και έντονες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο, δυστυχώς, όμως, συχνότερα καθώς υποτιμάται η αξία του», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του για την έναρξη της κατηχητικής χρονιάς 2018 – 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ακολούθως, τονίζει ότι «οι αλλαγές στην οικογένεια, τα βιοηθικά διλήμματα, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, το έλλειμμα της παιδείας, η πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας, οι αντιθέσεις σχετικά με το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, το φάσμα της ανεργίας οδηγούν τους νέους ανθρώπους σε έντονο προβληματισμό και αγωνία, συχνά και σε απογοήτευση και μηδενισμό».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η Εκκλησία «ως πνευματική Μητέρα καλεί όλους σε πνευματική αφύπνιση, εγρήγορση, αναζήτηση μιας άλλης ποιότητας ζωής». Επιπλέον, τονίζει ότι «είναι ανάγκη μεγάλη να φανερώσουμε στα παιδιά μας δρόμους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ψυχής, η οποία δίψα για στήριγμα, παρηγοριά, χαρά και ελπίδα». Διότι, όπως αναφέρει «αν το ψωμί έρχεται να χορτάσει το ανθρώπινο σώμα, ο αναμορφωτικός λόγος του Θεού έρχεται να ανακαινίσει τον εξαντλημένο άνθρωπο και να του προσφέρει κουράγιο για να επανεκκινήσει τον αγώνα του».

Εν συνεχεία, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρεται στις ενοριακές κατηχητικές συνάξεις, οι οποίες είναι «προσαρμοσμένες στις ανάγκες της εποχής μας, και αφήνουν στις παιδικές ψυχές λυτρωτικά διδάγματα και εμπειρίες μιας επουρανίας πατρικής παρουσίας, που διαρκούν μια ολόκληρη ζωή… Εδώ το παιδί και ο έφηβος θα γνωρίσουν και θα κρατήσουν την πίστη τους, θα αισθανθούν τον γλυκασμό της καρδιάς από την παρουσία και τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος κυρίως μέσω της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας μας».

Τέλος, στο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος υπογραμμίζει ότι «η όντως Αλήθεια είναι πρόσωπο, ο Χριστός. Η παρουσία Του χορταίνει και ξεδιψά την πνευματική μας πείνα και δίψα. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας να ζήσουν αληθινά! Να γνωρίσουν την Αλήθεια. Να ζήσουν με τον Χριστό μέσα στην αλήθεια της Εκκλησίας Του. Για να στηρίξουμε έτσι ένα καλύτερο μέλλον για όλους, για την οικογένεια για τον κόσμο μας ολόκληρο» και εύχεται «το φως και η χάρη του Χριστού μας να ευλογεί τις οικογένειές σας, να προστατεύει την κοινωνία μας, να οδηγεί τα παιδιά και τους νέους σε δρόμους προόδου, αρετής και πνευματικής ολοκλήρωσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ