Μεγάλη φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο Κρήτης εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στον χώρο του Πανεπιστημίου στην περιοχή της λεωφόρου Κνωσού.

Στο σημείο μετέβησαν 42 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο και δύο ελικόπτερα.

Η πύρινη εστία ήταν κοντά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, το οποίο μάλιστα εφημέρευε, με αποτέλεσμα να ζητηθεί τόσο η συνδρομή της αστυνομίας όσο και του ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έστειλε δύο ασθενοφόρα χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβει.

Η αστυνομία απομάκρυνε από την πρώτη στιγμή τον κόσμο που έσπευσε να δει τι συμβαίνει, ενώ οι καπνοί είχαν “‘πνίξει” την περιοχή.

Στο σημείο βρέθηκαν ο Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Μ. Δαμουλάκης και ο εκτελών χρέη Αστυνομικού Διευθυντή Π. Πρεβελιανάκης. Σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, ήταν δύσκολο για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύονται συνεχώς, να προσεγγίσουν καθώς υπάρχουν πολλά λουκέτα σε αρκετούς χώρους των κτιρίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά ξεκίνησε από την αποθήκη 11 του Πανεπιστημίου και επεκτάθηκε γρήγορα στο κεντρικό κτίριο. Μάλιστα, σημειώθηκαν αρκετές εκρήξεις καθώς υπάρχουν εύφλεκτα υλικά στους χώρους.

Κοντά στο σημείο βρίσκεται φοιτητική εστία. Οι φοιτητές αμέσως μόλις αντιλήφθηκαν την πύρινη εστία, βγήκαν από το κτίριο.

“Βγήκαμε κακήν κακώς έξω από τα δωμάτια” δήλωσαν στο cretalive.gr φοιτητές που μένουν στην παρακείμενη εστία και σημείωσαν ότι το ευτύχημα είναι πως δεν έμεναν εκεί πρωτοετείς.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση των εστιών, ωστόσο υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί κάποιος να κοιμόταν μέσα στις εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό η αστυνομία σε συνεργασία με την πρυτανεία ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία με όλους τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες. Ευτυχώς, όλοι ήταν καλά.

Τι φοβάται η πυροσβεστική

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από την αποθήκη 11 του Πανεπιστημίου και επεκτάθηκε γρήγορα στο κεντρικό κτίριο.

Εκφράζονται φόβοι για το μπορεί να κρύβουν οι εγκαταστάσεις του ημιεγκαταλελειμμένου κτιρίου. Πάντως, οι οροφές είναι από πάνελ πολυουρεθάνης, υλικό αναφλέξιμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν εκρήξεις καθώς υπάρχουν εύφλεκτα υλικά στους χώρους όπως παραφίνη αλλά και φιάλες υγραερίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δρ Μυωσής Μυλωνάς, τέως διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας – εργαστήρια του οποίου στεγάζονται στους χώρους του Πανεπιστημίου, “υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαιτίας του ότι υπάρχουν τόνοι οινοπνεύματος στα εργαστήρια”

Πηγή πληροφοριών: cretapost.gr, cretalive.gr, ekriti.gr, fonien.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ