Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον Realfm 97.8 για την κατολίσθηση στο “Ναυάγιο”: Υπάρχει ευθύνη των τοπικών Αρχών

Μερικές περιοχές έχουν αυξημένη επικινδυνότητα λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους, τόνισε αναφερόμενος στο περιστατικό κατάρρευσης του βράχου στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Συστήματος Unesco για προειδοποίηση τσουνάμι στον Βόρειο Ατλαντικό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “σε περιπτώσεις μεταξύ των οποίων είναι και αυτή της Ζακύνθου, η πρόβλεψη είναι μακροχρόνια, ξέρεις ότι κάποτε θα συμβεί αλλά όχι πότε, είναι πυρήνας κινδύνου” και επεσήμανε ότι η κατάρρευση συνέβη “λόγω του ότι το έδαφος είναι κατακόρυφο, είχαν προηγηθεί κάποιες βροχοπτώσεις, χαλάρωσε το έδαφος και κατέρρευσε. Ήταν μικρής έκτασης κι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει μία βασική ευθύνη τοπικών Αρχών καθώς πρέπει να επισημαίνουν τα επικίνδυνα σημεία και να λαμβάνουν τα μέτρα εκείνα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να γίνεται άρση κινδύνων, να απομακρύνονται οι επικινδυνότητες , να προστατεύουν τον κόσμο”.

Αναφέρθηκε και στα δύο προβλήματα που εντοπίζονται στη Σαντορίνη, τόσο στην Κόκκινη Παραλία όσο και στην Καλντέρα. Συγκεκριμένα είπε ότι “στην Κόκκινη Παραλία είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στο σημείο καθώς ήταν άκρως επικίνδυνο, νομίζω έγιναν κάποιες άρσεις επικινδυνοτήτων, δηλαδή κατέβασαν τμήματα βράχων που κατέπιπταν”.

Επεσήμανε ότι σημειώνονται τσουνάμι και στην Ελλάδα, αν και το φαινόμενο δεν είναι τόσο συχνό. “Οι σεισμοί στο ελληνικό σεισμικό τόξο κατά καιρούς έχουν παράγει μεγάλα τσουνάμι”, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο σεισμό που είχε εκδηλωθεί ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αστυπάλαια και Αμοργό, στις 9 Ιουλίου 1956, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ. “Μεταξύ άλλων ο σεισμός είχε εγείρει τσουνάμι 20 μέτρων, που επηρέασε τις Κυκλάδες, την Κρήτη και έφθασε και κατεγράφη μέχρι το Ισραήλ και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ωστόσο, δεν υπήρξαν δραματικές συνέπειες”.

Ακούστε τι είπε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον Realfm 97,8

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ