Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη – Αγωγός του στρατού μολύνει το νερό

Από αγωγό καυσίμων του Ελληνικού Στρατού στην Κοζάνη που διέρχεται από τον πυθμένα της λίμνης Πολύφυτου και η οποία αποτελεί τμήμα του ρου του Αλιάκμονα από τα νερά του οποίου υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι προήλθε η ρύπανση με πετρελαιοειδή που διαπιστώθηκε στις αρχές του έτους στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος» στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης αναφέρεται ως “πιθανή η ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού”. Την υπόθεση έχει αναλάβει στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο ποινικής αξιολόγησης με πιθανό ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική έρευνα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αναφέρει ότι μέσω του Αλιάκμονα εξασφαλίζεται το 60% της υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στην ανοικτή ενωτική διώρυγα μήκους 50 χιλιομέτρων που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στην πόλη δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού οποιασδήποτε μόλυνσης. Το καλό είναι πως τα σχετικά μέσα υπάρχουν στη Σίνδο όπου και εντοπίστηκε τελικά η μόλυνση.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού, ενώ παράλληλα αύξησε τα φίλτρα άνθρακα και εντατικοποίησε τις αναλύσεις ποιότητας νερού πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ