Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον Γρηγόρη Σκαλκέα

Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Κηδεύτηκε το μεσημέρι από το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας ο ακαδημαϊκός και διαπρεπής επιστήμων Γρηγόρης Σκαλκέας, που άφησε την πνοή του το περασμένο Σάββατο, από λοίμωξη του αναπνευστικού, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Η νεκρώσιμος ακολουθία του εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι, παρουσία πολλών επισήμων και πλήθος κόσμου.

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας γεννήθηκε στην Αρεόπολη τα Μάνης το 1926, σπούδασε ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ όπου ως χειρουργός ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία. ΄Ηταν γιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989, πρόεδρος της Ακαδημίας το 2003, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτής των πρώτης Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην προώθηση της ιατρικής έρευνας.

Τον επικήδειο του διαπρεπούς αυτού επιστήμονα, εκφώνησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνης Κουνάδης, ο οποίος εν μέσω βαθειάς συγκινήσεως αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος και την μεγάλη του προσφορά στην επιστήμη και την κοινωνία.

«Κορυφαίο επίτευγμά του, είπε ο κ. Κουνάδης, είναι η δημιουργία του ΙΙΒΕΑΑ, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών (εκτάσεως 28.000 τ.μ.). Το εντυπωσιακό αυτό έργο από πλευράς συλλήψεως και τόλμης εκτελέσεως είναι επίτευγμα ενός μόνον ανδρός, ο οποίος συγχρόνως εξασφάλισε από ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανέγερση, τον εξοπλισμό, την στελέχωση και την λειτουργία του. Τα εγκαίνια λειτουργίας του έγιναν το 2002 με μια λαμπρή τελετή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κων/νου Στεφανόπουλου, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του τότε Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, των αρχηγών κομμάτων της Βουλής, πολλών Υπουργών και πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει το μεγάλο αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Το ΙΙΒΕΑΑ στεγάζει σήμερα ερευνητικά κέντρα που καλύπτουν όλη τη σύγχρονη Ιατροβιολογική Έρευνα συμβάλλοντας επίσης στην επίλυση προβλημάτων υγείας του ελληνικού λαού. Σήμερα το ΙΙΒΕΑΑ έχει 450 περίπου άτομα ερευνητικού προσωπικού, 200 περίπου μεταπτυχιακούς φοιτητές και σύνολο μαζί με το διοικητικό προσωπικό 500 και πλέον εργαζομένους».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουνάδης τόνισε, ότι «ο εκλιπών έχει τύχει μεγάλων ελληνικών και διεθνών βραβεύσεων και υψηλών διακρίσεων για την μεγάλη του προσφορά στην Ιατρική επιστήμη και γενικότερα την Ελληνική κοινωνία Το 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, το δε 2013 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος».

Και καταλήγοντας είπε: «Για όλους εδώ στο Ιατροβιολογικό Ίδρυμα, περιλαμβανομένου και εμού (που με αποκαλούσε μικρό αδερφό) αποτελεί τύχη αγαθή και εξαιρετική τιμή ότι συνεργαστήκαμε με μία τόσο εμβληματική και χαρισματική προσωπικότητα, ένα εξέχοντα Έλληνα, μεγάλο πατριώτη, με βαθιά πίστη στον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό και τις Εθνικές μας Παραδόσεις, ένα ιεροφάντη της Ιατρικής, μεγάλο οραματιστή και δημιουργό, προικισμένο με σπάνιες δεξιότητες και αρετές, πνευματικές, ψυχικές και ηθικές, διακρινόμενο για την εντιμότητα, ακεραιότητα, συνέπεια, ευγένεια ψυχής, φιλανθρωπία, φιλευσπλαχνία, γενναιοδωρία, πρόθυμο πάντοτε να προσφέρει ανιδιοτελώς την βοήθειά του σε οποιονδήποτε του την ζητούσε, έναν ευπατρίδη, έναν αληθινό άρχοντα, η λαμπρή διαδρομή του οποίου έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της με την ανεκτίμητη προσφορά του στην Ιατρική, στην Ακαδημία Αθηνών και γενικότερα στην Ελληνική κοινωνία. «Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε φίλε και αδελφέ»

Στην κηδεία του Γρηγόρη Σκαλκέα παρέστησαν οι πρώην πρόεδροι η Βουλής Απ. Κακλαμάνης, Δημ. Σιούφας, Άννα Μπενάκη και Βύρων Πολύδωρας, ο τ. πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντης ο τ. υπουργός και βουλευτής του Συνασπισμού Νίκος Φίλης, ο βουλευτής τη ΝΔ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι εφοπλιστές Παν. Τσάκος, Σίμος Παληός και Πάρης Δραγνής, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρ. υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος, πολλοί ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου.

Πηγή φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ