Ο Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών στον Realfm 97,8 για τις αποζημιώσεις των πληγέντων – Τι θα γίνει με τις κατεδαφίσεις

Συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων από τους πυρόπληκτους, για τη χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, αλλά και τις πρόσθετες αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε κτίρια, τον περιβάλλοντα χώρο και την οικοσκευή.”Χρέος και υποχρέωση μας, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού να κινήσουμε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες .Από πλευρά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήδη από την προηγούμενη Τρίτη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες των αιτήσεων και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες των πληρωμών του πρώτου επιδόματος , της εφάπαξ ενίσχυσης όλων όσων έχουν πληγεί οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις τους” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας, μιλώντας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8.Όπως είπε, ήδη περισσότερα από 600 νοικοκυριά έχουν λάβει την εφάπαξ ενίσχυση των 5.000 ευρώ και περισσότερες από 30 επιχειρήσεις την εφάπαξ ενίσχυση των 8.000 ευρώ.”Έχουμε περισσότερες από 3.200 αιτήσεις και σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν ζητάμε δικαιολογητικά πέραν της υπεύθυνης δήλωσης, της αυτοψίας και της ταυτότητας του πολίτη ή αντίγραφο ή βεβαίωση της αστυνομίας, καθώς έχουν καεί τα σχετικά έγγραφα συμπολιτών μας. Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα αυτές τις καταβολές και ακόμη και οι πολίτες των οποίων οι αιτήσεις παρουσιάζουν κενά , εμείς επικοινωνούμε μαζί τους για να διευκολύνουμε και να διεκπεραιώσουμε τις αιτήσεις για το εφάπαξ βοήθημα” τόνισε.Ταυτόχρονα, ο κ. Βούρδας σημείωσε ότι εκδόθηκε χθες η κοινή υπουργική απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών σε σχέση με την αρωγή που θα δοθεί για την ανακατασκευή των κτιρίων. Αναφορικά με τις αυτοψίες, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος. “Πάνω από 4.400 αυτοψίες έγιναν τις πρώτες πέντε μέρες. Και τώρα έχουμε μπει στον δεύτερο κύκλο της αυτοψίας από τριμελείς επιτροπές οι οποίες εξετάζουν τα κτίρια που στην πρώτη αυτοψία κρίθηκαν ως κατεδαφιστέα για να υπάρξει και η εκτίμηση της κατάστασης του κτιρίου για να προχωρήσουμε. Ζητάμε από τους πολίτες να μας δηλώσουν αν επιθυμεί το Δημόσιο να προχωρήσει στην διαδικασία της κατεδάφισης για να γίνει σύντομα. Σκοπεύουμε αν είναι δυνατόν από την επόμενη εβδομάδα να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία για την ανοικοδόμηση της περιοχής” τόνισε ο Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών. Ερωτηθείς για το θέμα που είχε αναδείξει ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για αντιπλημμυρικά και δασοπροστασία είπε:

“Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα κατατεθούν απολογιστικά προκειμένου μετά να γίνει η εκταμίευση προς τη χώρα. Δεν γίνεται προκαταβολικά. Προφανώς θα το κάνουμε”.

audioΣημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μετά και τη χθεσινή ένατη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν τρεις χιλιάδες τριακόσιες είκοσι (3.320) συνολικά αιτήσεις. Από τις 3.320 αιτήσεις, οι 1.171 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.263 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 539 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 347 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.Επίσης, μέχρι χθες, Τετάρτη 8 Αυγούστου, είχε καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 569 νοικοκυριά κι εκείνο των 8.000 ευρώ σε 30 επιχειρήσεις.

“Η όποια σχετική καθυστέρηση διεκπεραίωσης των αιτήσεων οφείλεται σε περιπτώσεις συνιδιοκτησιών, όπου δεν έχουν καταθέσει όλοι τις αντίστοιχες αιτήσεις. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επικοινωνεί μαζί τους για να ρυθμιστούν οι υποθέσεις αυτές.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοτόμησης στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, προκειμένου να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα. Η ίδια διαδικασία πραγματοποιείται και στα ρέματα Καβουνίδου και Λυκόρεμα.

Για τη διαδικασία αυτή έχει δοθεί η σχετική άδεια από το Δασαρχείο στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα αλλά προκειμένου να διευκολυνθούν, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε την υλοποίηση της” αναφέρει το υπουργείο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ