Πανελλαδικές 2018: Σε ποιες σχολές εκτοξεύονται οι βάσεις

Βαρόμετρο της κίνησης των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι φέτος το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο και αναμένεται να τις επηρεάσει άμεσα.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τα πρώτα στοιχεία από τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων που κατατίθενται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Παιδείας, για το νέο ίδρυμα δείχνει ενδιαφέρον μεγάλη μερίδα των νέων που διεκδικούν φέτος μία θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας. Έτσι, το ενδιαφέρον αυτό μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες που θα επηρεάσουν τη ροή και των βάσεων μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Φροντιστών Ελλάδας, Ιωάννη Βαφειαδάκη, η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων και η καταγραφή των “πρώτων προτιμήσεων” των υποψηφίων ρίχνει φως στην κίνηση των βάσεων της φετινής χρονιάς.

Τα δύο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που έγιναν πανεπιστήμιο (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) θα δουν κατακόρυφη άνοδο στις βάσεις των τμημάτων τους, εάν αυτές μπορούν να συγκριθούν με την περσυνή εξεταστική διαδικασία. Σε μερικά τμήματα τους, η άνοδος μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 1.000 μορίων.

Αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να διαπιστωθεί φέτος στις σχολές ΤΕΙ των υπολοίπων αστικών κέντρων, με το δεδομένο ότι τα τμήματα τους μπορεί την επόμενη χρονιά να βρεθούν κατευθείαν στον πανεπιστημιακό τομέα.

Τα παιδαγωγικά τμήματα σε όλο το φάσμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα έχουν άνοδο που θα φτάσει τα 2.000 μόρια.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ( νομικές, ψυχολογίες) θα καταγραφεί σταθερότητα και ίσως μικρή άνοδος. Στις πρώτες σχολές του ίσως καταγραφεί οριστική άνοδος, αλλά όσο κατεβαίνουμε κάτω από τα 16.000 μόρια η κίνηση των βάσεων θα είναι πτωτική.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές) αναμένεται πτώση των βάσεων ειδικά στα λεγόμενα «ρετιρέ» του πεδίου καθώς και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές του.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές) αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων. Ίσως η Ιατρική Αθήνας πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια. Σχολές που κυμαίνονται στην κατηγορία των 17.000 – 18.000 μορίων μπορεί να καταγράψουν μεγαλύτερη πτώση.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής αναμένεται σταθερότητα βάσεων και ίσως μερικές αυξομειώσεις.

Στις στρατιωτικές σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται πτώση, ενώ στις Σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής μικρή άνοδος.

Πηγή πληροφοριών: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ