Σχολή για… πορτοφολάδες με “μαθητές” από το εξωτερικό και αμφίεση τουρίστα- Έτσι δρούσαν οι μακρυχέρηδες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τα μέλη του κυκλώματος που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας κυρίως για τους τουρίστες, οι οποίοι έπεφταν καθημερινά θύματα πορτοφολάδων. Μάλιστα, είχαν εξαπλώσει τη δράση τους και σε πόλεις της επαρχίας αλλά και του εξωτερικού, όπως την Ισπανία και τη Γαλλία.

Συνολικά συνελήφθησαν 30 άτομα, άνδρες, γυναίκες αλλά και οκτώ παιδιά. ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και κάποιοι οι οποίοι είχαν αρχηγικό ρόλο.

Συνήθιζαν να στρατολογούν γυναίκες στις οποίες εξασφάλισαν την διαμονή σε σπίτια και ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και στην συνέχεια, οι αρχηγοί, έδιναν ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευσή τους. Πώς δηλαδή να κλέβουν πολύτιμα αντικείμενα και πορτοφόλια από τουρίστες και περαστικούς, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Μάλιστα, φρόντιζαν, μετά από ένα μήνα “δράσης” να αλλάζουν τους πορτοφολάδες, από το σημείο όπου κινούνταν, ακόμα και να τους στέλνουν στο εξωτερικό για να χαθούν τα ίχνη τους.

Συνήθως δρούσαν:

α) Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.

β) Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.

γ) Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι :

α) Τα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, είχαν αφαιρέσει πορτοφόλια και τσάντες ακόμα και από τουρίστες – επισκέπτες που έσπευδαν να φωτογραφηθούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Ρωμαϊκή αγορά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

β) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας, σχεδίαζαν ξυλοδαρμούς σε βάρος πολιτών και καταστηματαρχών της οδού Ερμού, που ενημέρωναν Αστυνομικούς για την παράνομη δράση τους.

γ) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας είχαν συστήσει ομάδα παρακολούθησης των ενστόλων Αστυνομικών των πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά μέλη, για το που κινούνται οι Αστυνομικοί και ποιο είναι το πιο πρόσφορο σημείο δράσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ