Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Να μην γίνει η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εξέδωσε ψήφισμα κατά της σχεδιαζόμενης τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι η προβληματική λειτουργία των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Αθηνών οφείλεται στις ακατάλληλες κτιριακές υποδομές. 

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η ανέγερση νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια ορθολογική κατανομή της δικαστικής ύλης μεταξύ των δύο υπαρχόντων Πρωτοδικείων του λεκανοπεδίου.

Ακολουθεί το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά:

Η προβληματική λειτουργία των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Αθηνών, που αποτελεί κοινό τόπο, οφείλεται στις ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, την οργανωτική του ανεπάρκεια, την άρνηση ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την υπερσυγκέντρωση της δικαστηριακής ύλης.

Μόνο μετά από την οριστική δρομολόγηση των διαδικασιών για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων θα ήταν δυνατή μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση για την αναγκαιότητα ή μη τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Αντιθέτως, μια πρόχειρη και ευκαιριακή εξαγγελία περί διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς καν διαβούλευση με όλη τη νομική κοινότητα, όχι μόνον είναι καταδικασμένη να αποτύχει αλλά μπορεί και να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί και άλλου είδους στοχεύσεις. Άλλωστε, ο επικαλούμενος σχεδιασμός του 1980 δεν μπορεί να αποτελέσει σύγχρονη και λειτουργική λύση, με μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι οι συνθήκες είναι σήμερα εντελώς διαφορετικές.

Πέρα από τα προβλήματα επαγγελματικής επιβίωσης που η προτεινόμενη τριχοτόμηση θα προκαλέσει στο μικρό και μεσαίο Δικηγόρο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η επίλυση προβλημάτων στο νευραλγικό τομέα της Δικαιοσύνης απαιτεί τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από ειλικρινή και πραγματικό διάλογο μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης με την πολιτική εξουσία. Υπό τα ανωτέρω δεδομένα ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαγγελθείσα τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία επιχειρείται ξαφνικά και χωρίς καν να προηγηθεί προσπάθεια επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η ανέγερση νέου, σύγχρονου και λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στο κέντρο της πόλης του Πειραιά θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια περισσότερο ορθολογική κατανομή της τοπικής αρμοδιότητας της δικαστικής ύλης μεταξύ των δύο υπαρχόντων Πρωτοδικείων του λεκανοπεδίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ