11 πράγματα που καθαρίζετε πιο συχνά απ’ όσο χρειάζεται

Για τους περισσότερους από εμάς, το να βρίσκουμε τρόπους ώστε να μειώνουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στην καθαριότητα του σπιτιού (εξακολουθώντας να διατηρούμε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον) είναι ιδιαίτερα θετικό.

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, υπάρχουν πράγματα ή σημεία στο σπίτι σας που ενδεχομένως καθαρίζετε πιο συχνά απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται (παρόλο που κατά πάσα πιθανότητα πιστεύετε το αντίθετο). Αναρωτιέστε ποια είναι αυτά;

Ρούχα. Αν δεν έχετε κάνει κάποια πολύ βρώμικη εργασία, αν δεν έχετε ιδρώσει ή αν δεν έχει πέσει φαγητό πάνω τους, τα περισσότερα ρούχα μπορούν να φορεθούν πάνω από μία φορές.

Πιάτα. Αν ξεπλένετε τα πιάτα σας μετά από κάθε γεύμα, πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, τότε ξοδεύετε χρόνο και νερό. Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου έχουν ένζυμα που «κολλάνε» πάνω στα σωματίδια φαγητού και το απομακρύνουν. Αν τα πλένετε πριν το πλυντήριο, τα ένζυμα αυτά δεν μπορούν να κολλήσουν και πάνε χαμένα.

Ανεμιστήρες οροφής και φωτιστικά. Αν ξεσκονίζετε τους ανεμιστήρες και φωτιστικά σε εβδομαδιαία βάση, τότε ίσως πρέπει να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα. Αρκεί μία φορά το μήνα.

Χειμερινά αξεσουάρ. Τα περισσότερα γάντια, σκουφιά και κασκόλ δεν χρειάζονται πλύσιμο πάνω από 1 φορά το δίμηνο.

Παπλώματα και σκεπάσματα. Αν δεν ζείτε στο κρεβάτι σας και αν δεν έχετε κατοικίδια που ζούνε κι αυτά στο κρεβάτι μαζί σας, τα σκεπάσματα δεν χρειάζονται εβδομαδιαίο καθάρισμα. Καθαρίστε τα μία φορά στο τέλος του χειμώνα.

Κουρτίνες. Οι κουρτίνες δεν χρειάζονται τόσο συχνό πλύσιμο όσο νομίζετε – μία φορά τον χρόνο αρκεί.

Χαλιά. Ιδανικά χρειάζονται καθάρισμα μία φορά τον χρόνο με ατμό και τα σωστά καθαριστικά προϊόντα. Φυσικά, η ηλεκτρική σκούπα είναι απαραίτητη τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα!

Καλύμματα επίπλων. Αν δεν έχετε παιδιά που είναι ιδιαίτερα ακατάστατα ή κατοικίδια δεν χρειάζεται να τα πλένετε σε εβδομαδιαία βάση, αλλά μόνο όταν λερωθούν.

Παιχνίδια μπάνιου. Μπορεί τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν συχνά, αλλά τα παιχνίδια δεν χρειάζονται καθάρισμα εξίσου συχνά. Βάλτε τα σε ένα διχτάκι για να στεγνώσουν και σαπουνίστε τα μία φορά τον μήνα.

Μαξιλάρια. Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες χρειάζονται καθάρισμα κάθε εβδομάδα γιατί έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Τα ίδια τα μαξιλάρια, ωστόσο, πρέπει να πλένονται κάθε 3-6 μήνες. Πιο συχνό πλύσιμο τα καταστρέφει.

Φούρνος. Το καθάρισμα του φούρνου δεν χρειάζεται να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Αν σκουπίζετε τους λεκέδες την ώρα που δημιουργούνται, τότε αρκεί να καθαρίζετε τον φούρνο σας 2-3 φορές τον χρόνο.

Πηγή: spirossoulis.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ