Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, κατά 3 πρώην στελεχών του ΕΚΑΠΤΥ

Της Άννας Κανδύλη

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κατά 3 πρώην στελεχών του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ). Το θέμα για το πάρτι με τις προμήθειες στον χώρο της υγείας είχε αναδείξει και η εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8, στον οποίο είχε μιλήσει οπρώην Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία,Χάρης Παπαδάκης.

Το εν λόγω κέντρο, μέτοχοι του οποίου είναι κατά 88% ο ΕΟΦ και 12% το ΥΠΟΙΚ, χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κ.ά.

Από τη δικαστική έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από μήνυση της τωρινής διοίκησης, προέκυψε ότι τα 3 στελέχη , αν και ήταν αρμόδια να εισπράττουν τις οφειλές από όσους παρείχαν πιστοποίηση, δεν το έπρατταν ή το έπρατταν πλημμελώς.

Οι οφειλές από περίπου 100 ιδιώτες , που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2008-2013, πλέον έχουν παραγραφεί και δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία αλλά και της ψευδούς βεβαίωσης καθώς εκτός της μη διεκδίκησης των οφειλομένων ,δεν ακολουθήθηκε και η προβλεπόμενη διαδικασία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων.

Επιπλέον , το κέντρο φέρεται να διέθεσε σε λειτουργικές του δαπάνες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ , ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου, που εκταμιεύτηκαν για προγράμματα συντήρησης υγεινομικών μονάδων σε Λίβανο και Αλβανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ