103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Η κεντρική εκδήλωση μνήμης – ΦΩΤΟ

Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 103ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία , υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής,

Οι φετινές εκδηλώσεις, σηματοδοτήθηκαν από την 100η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας του 1918. Με κυρίαρχο σύνθημα “Από τις στάχτες στην αναγέννηση”, ο Αρμενικός λαός τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας του 1915 από την Τουρκία, ενώ συγχρόνως γιόρτασε με περηφάνια την αποκατάσταση της κρατικής υπόστασης του ανεξάρτητου Αρμενικού κράτους.Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, εκφώνησε ο κ. Άρτο Σεμμάς , ο οποίος αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού τονίζοντας ότι «…Δε θα ήταν υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι με τις νικηφόρες μάχες των αρμενικών δυνάμεων, απετράπη η κατάληψη της Ανατολικής Αρμενίας, και η εξόντωση και ο ολοκληρωτικός αφανισμός του αρμενικού λαού. Επιπροσθέτως αυτές οι νίκες έβαλαν φρένο στην δημιουργία μιας ηγεμονίας η οποία θα εκτείνονταν από την Βοσνία έως και τα βάθη της Μογγολίας, ενώνοντας όλες τις τουρκόφωνες χώρες, και δημιουργώντας ένα ενιαίο μουσουλμανικό τόξο. Και αυτές ακριβώς οι νίκες είναι που σηματοδοτούν την ανακήρυξη της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Αρμενίας στις 28 Μαΐου του 1918, της οποίας συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια…».Καταλήγοντας ο κ. Σεμμάς κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τον αποκλεισμό της Αρμενίας, να αναγνωρίσει την Γενοκτονία που διέπραξε και να προχωρήσει στην αποκατάσταση των συνεπειών αυτής προς τον αρμενικό λαό τονίζοντας με βεβαιότητα ότι η αναγνώριση θα φέρει τους δυο λαούς πιο κοντά και θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευσή τους.Στην εκδήλωση την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ. Ο Υπουργός καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τονίζοντας πως «χρέος όλων μας είναι να αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις δράσεις, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στις κοινωνίες». Ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελλήνισμού στην οποία προΐσταται καθώς και στην υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αρμενίας, γεγονός που θα συμβάλλει στην υλοποίηση νεών κοινών δραστηριοτήτων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Προέδρου κ. Βούτση, και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας κ. Σταματάκη Ελένη. Η κυρία Σταματάκη θυμήθηκε με συγκίνηση την συνύπαρξη ελλήνων και αρμενίων προσφύγων στην γειτονιά που πέρασε τα παιδικά της χρόνια, την ζεστή και ανθρώπινη σχέση που ανέπτυξαν οι δύο λαοί στην ιστορική τους πορεία, και τόνισε πως «… η Γενοκτονία των Αρμενίων παραμένει στη συλλογική μνήμη ως ένα από τα πιό φρικτά εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα». Αναφέρθηκε στα δικαίωματα των λαών να ζουν ελεύθερα στις χώρες τους, ειρηνικά και να απολαμβάνουν την ευημερία που τους προσφέρει η ζωή.

Τον χαιρετισμό της Περιφέρειας Αττικής, απηύθυνε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και Ατικής, κα. Μαρία Χρηστάκη η οποία μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχου Αττικής, κυρίας Ρένας Δούρου , τονίζοντας τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο λαών στην Ελλάδα αλλά και στην διάρκεια της κοινής ιστορικής τους πορείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αλεκσάντρ Σαρκισιάν.

Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Βαζκέν Σαβουλιάν, ο οποίος σημείωσε «…Με τη συμπλήρωση των 103 χρόνων από τη Γενοκτονία συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την Τουρκία των σουλτάνων, των Γκρίζων λύκων. Την Τουρκία που μέχρι και σήμερα συνεχίζει τις θηριωδίες και τον επεκτατισμό της, εκμεταλεύεται τη γεωπολιτική της θέση, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στραγγαλίζει τις λαϊκές ελευθερίες, φυλακίζει δημοσιογράφους, κατατρέχει εκλεγμένους βουλευτές, ποδοπατά το διεθνές δίκαιο, αδιαφορεί για τον ευρωπαϊκό χάρτη, κατέχοντας παράνομα το βόρειο τμήμα της Κύπρου, προκαλεί συνεχώς σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, κρατά παράνομα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη. Η χώρα αυτή δεν σέβεται τους δικούς της πολίτες. Πως περιμένουμε να σεβαστεί τους Έλληνες,τους Ασσύριους, τους Κούρδους, τους Αρμένιους;»

Κεντρικός ομιλήτης της εκδήλωσης ήταν προσκεκλημένος ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Αναφερόμενος στις τακτικές που εφαρμόζει το Τουρκικό κράτος σχετικά με τις ευθύνες που το βαραίνουν διαχρονικά σε σχέση με την Γενοκτονία των Αρμενίων, τόνισε πως «Μέσα από τις δεκαετίες, η Άγκυρα έχει εκπονήσει και υλοποιήσει μια όλο και πιο περίπλοκη εκστρατεία άρνησης της Γενοκτονίας, που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, τη διαστρέβλωση της αλήθειας καθώς και τις ανοικτές ή συγκαλυμμένες απειλές εναντίον τρίτων κρατών που προτίθενται να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία, ή τουλάχιστον εξετάζουν τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτή η προσπάθεια έχει, με την πάροδο του χρόνου, γίνει πιο εξελιγμένη. Ενώ στα αρχικά στάδια η εστίαση της εκστρατείας ήταν στην απόλυτη άρνηση, η Τουρκία σταδιακά κατάλαβε την αξία του σχετικισμού. Ως εκ τούτου, σήμερα μιλά για τον πόνο και τα δεινά των Αρμενίων σε συνάρτηση με την υποτιθέμενη δοκιμασία των Τούρκων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να αναβιώσει τις παλιές δόξες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να αναλάβει το ρόλο ενός σύγχρονου σουλτάνου, εξέφρασε ακόμη και τα συλλυπητήρια και την συμπόνια τους προς τους Αρμένιους. Παρά ταύτα όμως, η Άγκυρα σκοπίμως αποφεύγει να κάνει μνεία σ’ ένα προμελετημένο σχέδιο που αποσκοπούσε στο να εξαφανίσει κάθε ίχνος των Αρμενίων από το πρόσωπο της γης. Με άλλα λόγια, η Τουρκία επιδιώκει, χωρίς ντροπή, να μετατρέψει τους επιζώντες και τους απογόνους τους σε ψεύτες, σε μια εκστρατεία που βασικά ισοδυναμεί με την επανάληψη της Γενοκτονίας. Η άρνηση των γεγονότων του 1915 είναι προφανώς εδραιωμένη στην ίδια την Τουρκική κοινωνία όπου η χρήση της λέξης «γενοκτονία» θεωρείται ταμπού.» Και συνεχίζοντας «Όσον αφορά στο ζήτημα της άγνοιας που προανέφερα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός ότι ο Τουρκικός λαός αποτελεί ένα έθνος που κυριολεκτικά δεν μπορεί να διαβάσει τις αναφορές και πηγές της ιστορίας του πριν το 1929 ένεκα της καθιέρωσης νέου αλφάβητου από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ως εκ τούτου, τα Οθωμανικά αρχεία, τα οποία διατίθενται επιλεκτικά από το Τουρκικό κράτος, καθώς και άλλα σημαντικά έγγραφα, δεν είναι επιρρεπή στο δημόσιο έλεγχο ή εξέταση».Αναφερόμενος στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραπάχ, το ιστορικό Αρτσάχ ο κύριος Υπουργός τονισε «Το Αρτσάχ ήταν και θα παραμείνει για πάντα Αρμενικό έδαφος. Η συζήτηση για υποτιθέμενη κατοχή είναι παράλογη δεδομένης της ιστορίας του θύλακα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν πάντα Αρμενικό. Εάν το Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι η στάση μας ισοδυναμεί με την υποστήριξη μιας υποτιθέμενης “παράνομης και αποσχιστικής οντότητας”, είναι πρόβλημα δικό του. Εν πάση περιπτώσει, δεδομένης της ευαισθησίας του στο θέμα, θα ήταν σκόπιμο το Μπακού να αναθεωρήσει την πολιτική συνεργασίας με το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο, μια πολιτική που αποσκοπεί στον κατευνασμό της Τουρκίας και η οποία παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας μας, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο και της διεθνούς νομιμότητας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος,ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γεωργίαδη, ο κ. Γεώργιος Κουτουλάκης, εκ μέρους της Προέδρου Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Βουλευτής Καρράς Γεώργιος-Δημήτριος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Εύη Καρακώστα και Χάρης Θεοχάρης, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης,εκπρόσωποι κομμάτων και αρχηγοί πολιτικών νεολαιών, οι εκπρόσωποι των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και του Λιμενικού Σώματος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος, η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κυρία Φουντουλάκη Ευτυχία, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων θρησκευμάτων και δογμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και πλήθος πρώην Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι Πρέσβεις και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Κύπρου, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας καθώς και οι εκπρόσωποι των Διπλωματικών γραφείων της Παλαιστίνης και του Δυτ. Κουρδιστάν.

Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των συλλόγων Ποντίων, των Ασσυρίων, Κυπρίων και Ισραηλιτών.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν» υπό τη διεύθυνση του Μικιρδίτς Κρικοριάν, όπως και το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον Εντγκάρ Εγκιάν .

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.

Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, ο τ. Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καθώς επίσης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρέσβης της Κροατίας, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, οι πρόεδροι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.

Σήμερα, Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 5:00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Νέα Σμύρνη.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας.

Κατάθεση στεφάνου από τους ομιλητές καθώς και από τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Στην συνέχεια, στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και εν συνεχεία πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική Πρεσβεία με σκοπό την επίδοση υπομνήματος στον Πρέσβη της Τουρκίας.

Επίσης μέχρι τις 24 Απριλίου 2018, στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην αρμενική ιστορία και τον πολιτισμό, όπου επίσης θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ