Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία – Νεκρός ο πιλότος του Mirage που έπεσε ανοιχτά της Σκύρου

Τραγικός επίλογος για τον πιλότο του Mirage 2000-5 το οποίο κατέπεσε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου λίγα λεπτά πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σμηναρχίας Μάχης.

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

“Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ” έγραψε ο κ. Καμμένος στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου Mirage 2000 στη θαλάσσια περιοχή περίπου 9-10 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα πλωτά και εναέρια μέσα διάσωσης που μετείχαν στην έρευνα κινούνται προς το σημείο.

Στην επιχείρηση Save and Rescue συμμετέχει ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού (με τον κωδικό 602) που απέπλευσε από τον Μόλυβο της Λέσβου. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα Ψαρά.Το χρονικό

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου και σε πολύ μικρή απόσταση από τον διάδρομο προσγείωσης.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μαζί με έτερο ίδιου τύπου επέστρεφαν στη Σκύρο μετά την αποχώρηση τουρκικών αεροσκαφών από το FIR Αθηνών, τα οποία είχαν κληθεί νωρίτερα να αναχαιτίσουν. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε ούτε αναχαίτιση ούτε εμπλοκή με τουρκικά αεροσκάφη.Λίγο πριν προσγειωθούν λοιπόν στο αεροδρόμιο της Σμηναρχίας Μάχης, το νούμερο 2 του σχηματισμού ανέφερε πως το νούμερο 1, έπεσε στη θάλασσα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου. Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του».

Τα σενάρια

Μετά τον εντοπισμό του πιλότου του Mirage-2000 – κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου – νεκρό, όλοι προσπαθούν να δώσουν μια πρώτη λογική απάντηση για την πτώση του αεροσκάφους.

Αν η πτώση είχε γίνει κατά τη διάρκεια της αποστολής του αεροσκάφους πολλά λογικά ενδεχόμενα θα μπορούσαν να συζητηθούν ήδη. Όμως ότι έγινε, έγινε κατά τη διάρκεια της επιστροφής του ζεύγους των δύο Mirage 2000-5 στη Σκύρο.

Ο δεύτερος πιλότος του ζευγαριού των Mirage 2000-5 προσγειώθηκε πριν από λίγο στη Σκύρο. Οι πληροφορίες του militaire.gr αναφέρουν πως έχασε το “ζευγάρι” του τελείως ξαφνικά. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για αναφορά βλάβης ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος. Αυτό κάνει ακόμη πιο ανεξήγητο το συμβάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι το Mirage 2000-5 πετούσε σε ύψος μεταξύ 6 και 7.000 ποδών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Κι αυτά τα δεδομένα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τη κατάσταση.

Σύμφωνα με το militaire.gr, δεν είναι το πρώτο ανεξήγητο αεροπορικό συμβάν. Ωστόσο λόγω του κλίματος που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά όλος ο κόσμος έβαλε με το μυαλό του τα χειρότερα.

Οι Τούρκοι έσπευσαν μέσα σε λίγα λεπτά να ανακοινώσουν ότι δεν υπήρχε κανένα αεροσκάφος τους στη περιοχή της πτώσης.

Επίσης, σύμφωνα με το militaire.gr, στην περιοχή βρίσκεται έναν τουρκικό υποβρύχιο και στα μικρασιατικά παράλια έχουν εντοπιστεί πολλά ιπτάμενα ίχνη από τους Τούρκους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ