Έρευνα για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι μετά τις καταγγελίες προσφύγων

Καταγγελίες εναντίον των ελληνικών αρχών για σημαντική καθυστέρηση στη διάσωση των ναυαγών στο Αγαθονήσι, στις 17 Μαρτίου, κάνουν οι τρεις επιζήσαντες, αλλά και ένας συγγενής των θυμάτων, ο οποίος ενημέρωσε τις αρχές για το ναυάγιο.

Oπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel Online, «οι αρχές θα μπορούσαν να σώσουν τους επιβαίνοντες, μιας και είχαν ειδοποιηθεί από συγγενή των θυμάτων για το ναυάγιο, αλλά δεν το έπραξαν», σημειώνοντας πως η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε με 24 ώρες καθυστέρηση.

Ο Αφγανός Ντάραμπ, συγγενής με ορισμένους από τα θύματα, ο οποίος διέμενε στο κέντρο υποδοχής της Σάμου, ειδοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής WhatsApp από τους συγγενείς του ότι η βάρκα που τους μεταφέρει βυθίζεται. Αμέσως ζήτησε βοήθεια από τις τοπικές αρχές, αλλά και από αρμόδιους στην Αθήνα, ενώ παράλληλα μετέβη σε διάφορα σημεία όπου υπήρχαν αστυνομικοί.

Έπειτα από επανειλημμένες και άκαρπες κλήσεις του Ντάραμπ στο λιμενικό, τον ενημέρωσαν πως σώθηκε κάποιος και του τον έδωσαν στο τηλέφωνο, είναι όμως Σύρος και αμέσως καταλαβαίνει πως δεν βρισκόταν στη βάρκα των δικών του, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι τρεις επιζώντες κατάφεραν να βγουν στη στεριά στο Αγαθονήσι. Είχαν δει τους δικούς τους να βυθίζονται στο νερό. Η Αφγανή μητέρα θυμάται τα τελευταία λόγια του μικρότερου γιού της “Μαμά, δεν μπορώ άλλο, σκότωσέ με”. Αφού βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου από το Λιμενικό, ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση αλλά ήταν αργά.

Οπως σημειώνει το Spiegel, ο κ. Κουρουμπλής υποσχέθηκε ότι θα είναι αμείλικτος αν αποδειχθεί πως υπάρχουν ευθύνες. Ενώ, μετά από συνάντηση του υπουργού με τους διασωθέντες, δόθηκε η εντολή από τον κ. Κουρουμπλή για περαιτέρω διερεύνηση, στην αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ) του Υπουργείου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ