#teleftaiotsigaro: Δεν είναι hashtag… είναι απόφαση ΖΩΗΣ – ΦΩΤΟ

Στο Instagram αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο δυνατά hashtag αφορά ένα πολύ σοβαρό θέμα: το κάπνισμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να απαλλαγείς από αυτό. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρωτοβουλία πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και ορισμένοι διάσημοι, οι οποίοι σταματούν το κάπνισμα για κάποιον σημαντικό προσωπικό τους λόγο. Και το ανακοινώνουν δημόσια, προκειμένου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι το παράδειγμά τους!

#teleftaiotsigaro λένε μεταξύ άλλων η Ελένη Φουρέιρα, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Γιώργος Μαυρίδης, ανεβάζοντας μια φωτογραφία με την οποία αποκαλύπτουν πώς κατάφεραν να κόψουν μια από τις πιο βλαβερές συνήθειες για την υγεία.

Πήρα την απόφαση να ελευθερώσω τον εαυτό μου από οτιδήποτε μου κάνει κακό. Ξεκίνησα κάνοντας το #teleftaiotsigaro, γράφει η Ελένη Φουρέιρα, ενώ ο Κωνσταντίνος Αργυρός ανεβάζει μια φωτογραφία του και εξομολογείται στους διαδικτυακούς του φίλους :#teleftaiotsigaro και τέλος τα ψέματα.

«Πριν από έξι χρόνια, σ’ αυτό εδώ το σημείο, έκοψα το τσιγάρο. Η θέα παραμένει ίδια, εγώ, πολύ καλύτερα. “The best time to make a change is now.” #teleftaiotsigaro γράφει και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ενθαρρύνοντας όλους όσοι προσπαθούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα. «Αξίζει να προσπαθήσεις γι’ αυτούς που αγαπάς» συμπληρώνει ο Γιώργος Μαυρίδης μπαίνοντας και εκείνος στο κίνημα που «ρίχνει» το διαδίκτυο.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Για το τελευταίο τους τσιγάρο μιλούν και η δημοσιογράφος Ελιάνα Χρυσικοπούλου, η fashion influencer Έλενα Γαλύφα, ο ηθοποιός Ορέστης Καρύδας, ο φωτογράφος Νικόλας Μάστορας, ο επιχειρηματίας Γιώργος Παπακώστας, ο Δημήτρης Τσακούμης και η Ελένη Νικολούλια, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο «buzz» γύρω από ένα ζήτημα ζωής… κυριολεκτικά.

Ακόμα και ένα τσιγάρο τη μέρα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος, καθώς ακόμη κι ένα τσιγάρο τη μέρα αυξάνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 30% για εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» καταρρίπτεται ο μύθος ότι το να καπνίζει κανείς ένα τσιγάρο την ημέρα είναι «αθώο», αφού οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη… μικρή απόλαυση υπό τις πιέσεις μιας έντονης καθημερινότητας, ισοδυναμούν σχεδόν με τους μισούς κινδύνους τους οποίους θα αντιμετώπιζε κάποιος, αν κάπνιζε 20 τσιγάρα την ημέρα!

Παράλληλα, νέα πανελλαδική μελέτη για το κάπνισμα στη χώρα μας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, καταγράφει μείωση των Ελλήνων καπνιστών τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει, έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της το 2012. Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί, ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος «κερδίζουν» όλο και περισσότερους χρήστες που προσπαθούν να μειώσουν ή να κόψουν εντελώς το «παραδοσιακό» τσιγάρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ