Πρώην στέλεχος του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτει στον Realfm 97,8 τα πάντα για τις προμήθειες

Ο πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία, Χάρης Παπαδάκης, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

“Φοβάμαι με όλα όσα γίνονται, θα είναι η τελευταία φορά που θα μιλήσω δημόσια, βέβαια δεν θέλω να αφήσω απροστάτευτους και κάποιους μάρτυρες που χρησιμοποίησα” τόνισε.

“Με έχουν αποπέμψει από Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας ΔΕΚΟ του Υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΠΤΥ, αφού πρώτα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Υγείας και της Προέδρου του ΕΟΦ, ότι προσπάθησαν να με εκβιάσουν να παρανομήσω και να υπογράψω πράγματα, τα οποία είναι παράνομα, και επειδή δεν υπέκυψα, ουσιαστικά με απέπεμψαν, αλλά είχε προλάβει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά” ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

“Υπήρξαν κάποιες διαρροές από το Υπουργείο ανώνυμες στις εφημερίδες, που προσβάλλουν την επαγγελματική και επιστημονική μου επάρκεια, είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά από παιδί και ζήτησα από το ΣΥΡΙΖΑ και την επιτροπή δεοντολογίας του να ασχοληθεί με το θέμα. Και κατέθεσα κάποια χαρτιά, τα οποία έλαβε υπόψιν η επιτροπή δεοντολογίας και συναποφασίσαμε μέχρι η επιτροπή να μπορέσει να δημιουργήσει ένα κλίμα καλύτερο να κάνουμε ένα μορατόριουμ κανείς να μην κάνει δηλώσεις. Αυτή τη δέσμευση την έσπασε ο υπουργός. Και όχι μόνο την έσπασε, πήρα στην επιτροπή δεοντολογίας να ζητήσω διευκρινήσεις και αυτό που άκουσα ήταν ότι αν συνεχίσω με αυτή την τακτική θα μείνω μόνος μου. Και επειδή μόνος μου δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, δεν θα πάρω στο λαιμό μου ανθρώπους που με στήριξαν, ούτε την οικογένεια μου για κάτι που δεν φαίνεται να έχει λύση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να σκύψει στο θέμα και να δει αν υπάρχει διαπλοκή σε αυτά που κατήγγειλα” συμπλήρωσε.

Για τις προμήθειες στον χώρο της υγείας τόνισε: “Όλα ξεκινούν από ότι δύο σοβαρά νομοθετήματα είχαν βάλει τις βάσεις για μια υγειή πορεία των προμηθειών υγείας, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μείνανε χαρτιά, ο οργανισμός που με έστειλαν να διευθύνω, το ΕΚΑΠΤΥ, έπαιζε τον ενδιάμεσο ρόλο ανάμεσα στο ΕΣΥ και στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, προκειμένου όταν το ΕΣΥ χρειάζεται κάτι, να ικανοποιήσει μια ανάγκη του κυρίως όμως σε επίπεδο ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δηλαδή μοσχεύματα που λέτε εσείς, το ΕΚΑΠΤΥ θα έπαιρνε το αίτημα και θα έκανε μια σειρά από ενέργειες, έρευνα αγοράς, προδιαγραφές κλπ και μετά από διάλογο με την αγορά, θα παρέδιδε τα συμπεράσματα στην επιτροπή Προμηθειών Υγείας και αυτή θα έκανε διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτό λειτούργησε ένα μήνα και μετά σταμάτησε να λειτουργεί. Μετά το σύστημα λειτούργησε με υπογραφές που όταν ερχόταν το αίτημα από το νοσοκομείο, το ΕΚΑΠΤΥ έβαζε μια υπογραφή που έλεγε δεν μπορούμε να έχουμε άποψη, συνεχίστε με αυτά που λέει το νοσοκομείο και μετά η ΕΠΥ έκανε διαγωνισμούς. Όταν ρωτούσα γιατί δεν το κάνετε, μου απαντούσαν μας είπαν να μην το κάνουμε. Ένας ολόκληρος νόμος ατόνισε επειδή μια ΔΕΚΟ αποφάσισε από μόνη της να μην το κάνει;”

“Υπάρχει μια αδιόρατη δύναμη πάνω από το ΕΣΥ, βάση της οποίας οι επεμβάσεις κυρίως πάνω στα μοσχεύματα που συνήθως είναι προγραμματισμένες, παρόλα αυτά οι μηχανισμοί που ασχολούνται με αυτές τις επεμβάσεις έβγαιναν τελευταία στιγμή, χωρίς προγραμματισμό και έκαναν κατ’ανάθεση προμήθεια, σαν να υπήρχε έκτακτο γεγονός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαγωνισμοί. Αν κάποιος γιατρός ήθελε να τοποθετήσει ένα μόσχευμα, το έκανε με τη νοοτροπία του κατ’ επείγοντος. Αυτό γίνεται και τώρα” πρόσθεσε.

“Το ΕΚΑΠΤΥ έκανε μια μεγάλη συνεργασία με αιγυπτιακές εταιρείες, οι οποίες για λόγους που εγώ αγνοώ, στην Αίγυπτο υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη βιοτεχνιών και βιομηχανιών μοσχευμάτων ορθοπεδικών. Αφού κλείσαμε τη σύμβαση να συνεργαστούμε με τον ενδιάμεσο της Αιγύπτου επισκέφθηκα την επιχείρηση και πήρα μαζί ένα μόσχευμα. Είχα μαζί μου και τον ειδικό συνεργάτη για τα μοσχεύματα και στην επιστροφή τον ρώτησα, αυτό εδώ το μόσχευμα που μας χάρισαν στην Ελλάδα πόσο το πληρώνουμε; Και μου απάντησε πέντε με δέκα φορές πάνω. Γιατί μας εμποδίζουν να πιστοποιούμε εταιρείες σαν αυτές και να εισάγουμε σε χαμηλότερες τιμές; Απάντηση ήταν κενό”, είπε μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τη Novartis δήλωσε ότι “Όσο οι γιατροί ασχολούνται με το σπορ της υπερσυνταγογράφησης, τόσο τα λεφτά τα πολλά θα χάνονται από εκεί. Ένα φάρμακο για να μπορεέσει να εξυπηρετήσει τη διαπλοκή, δεν είναι μόνο να γραφτεί στη θετική λίστα του ΕΟΦ, που εκεί είναι ένα ερώτημα, ακούμε Novartis, Novartis, πολιτικοί, πολιτικοί, την λέξη ΕΟΦ την έχετε ακούσει πουθενά; Ποιος εκδίδει τη λίστα; Ο ΕΟΦ και απαγορεύεται ο υπουργός να έχει ανάμιξη” είπε ο κ. Παπαδάκης.

Ακούστε τα ηχητικά:

Μέρος 1ο:

Μέρος 2ο:

Μέρος 3ο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ