Αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων στον realfm 97,8: Ο φάκελος Novartis πρέπει να εξεταστεί από την ολομέλεια Εφετών

Την εκτίμηση ότι ο φάκελος της υπόθεσης Novartis θα πρέπει να εξεταστεί από την ολομέλεια Εφετών και να την αναλάβει εφέτης ανακριτής, λόγω της σπουδαιότητάς της, εξέφρασε μιλώντας στον Realfm o αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, Νίκος Σαλάτας, ο οποίος πήρε θέση κόντρα στη δημόσια τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου, που είναι επικεφαλής του νομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξιμου.

Συγκεκριμένα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη θεσμικά, αλλά και εσφαλμένη νομικά, τη δημόσια τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και διευθύντριας του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, η οποία υποστήριξε ότι είναι μη νόμιμη η ανάθεση της υπόθεσης Novartis σε εφέτη ανακριτή.

Η ΕΝΔΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της Χρυσής Αυγής, στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό εφέτη-ανακριτή, ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Επιπλέον επισημαίνει ότι «είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή.

Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε εφέτες-ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι ανώτεροι δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού.

Η επιλογή του εφέτη-ανακριτή γίνεται σύμφωνα με τον νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους».

«Η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για το θέμα μίλησε στον realfm και στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Νίκος Σαλάτας:

«Δεν μας ξενίζουν οι παρεμβάσεις έχουμε συνηθίσει σε αυτές. Η τοποθέτηση της κυρίας Θάνου είναι αντιθεσμική, οι μόνοι αρμόδιοι να αποφανθούν αν η υπόθεση αυτή πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή είναι οι δικαστές της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών.

Δεν έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη της, ήταν άμεση παρέμβαση αυτή, η οποία είχε εσφαλμένη νομική τοποθέτηση και επιπλέον περιείχε και απειλή. Διότι όταν λέει ότι η σύγκλιση είναι μη νόμιμη, άρα είναι παράνομη, και όποιος συγκαλεί παράνομες ολομέλειες έχει και ευθύνη.

Είναι απειλή προς τους δικαστές που θα θελήσουν να συγκληθεί η ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών για να αποφανθεί αν θα πρέπει μια σοβαρή υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι δικαστής, είναι διευθύντρια του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, δεν είναι αρμόδια να μιλάει περί νομιμότητας ή μη της σύγκλησης ολομελειών.

Πριν 8-10 μήνες συγκάλεσε ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ούσα πρόεδρός του, για να δει πως μπορεί να βρεθεί τρόπος να καταλυθεί το Σύνταγμα για να παραμείνει τρία χρόνια ακόμα στη θέση της. Εκείνη η σύγκληση ολομέλειας ήταν παράνομη, όχι η σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών.

Αν ενεργοποιήσει ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης του Εφετείου το άρθρο 29, δεν χρειάζεται καμία υπογραφή. Θα χρειαστούν υπογραφές αν αδρανήσει ο πρόεδρος ή ο εισαγγελέας Εφετών. Αλλά για να αδρανήσει πρέπει να περάσει λίγος χρόνος.

Εμείς δεν έχουμε καμιά ιδιαίτερη πρεμούρα να έρθει στο Εφετείο η υπόθεση αν δεν χρειάζεται να έρθει, συζητήσεις γίνονται ακόμα. Όταν όμως κατηγορούνται τόσο σημαντικά πρόσωπα, δυο πρώην πρωθυπουργοί, ένας αντιπρόεδρος κυβερνήσεως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ένας ευρωπαίος Επίτροπος, δεν είναι σημαντική υπόθεση αυτή; Πως μπορεί να μην ενεργοποιηθεί το άρθρο 29;

Αλλά πρέπει να δούμε την πορεία των πραγμάτων, ας μην προτρέξουμε. Για αυτό όμως δεν θα αποφασίσει ούτε η κυρία Θάνου, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Θα αποφασίσουν οι δικαστές που υπηρετούν στο Εφετείο Αθηνών».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ